Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Brexit kommer att få konsekvenser för västsvenska företag.
Brexit kommer att få konsekvenser för västsvenska företag.

Brexit – kan drabba våra företag

Brexit kan få konsekvenser för västsvenska företag i Storbritannien och vice versa. I framtiden kan det också bli svårare att rekrytera forskare befarar Astra Zeneca.

Storbritannien är Sveriges femte viktigaste handelspartner, 2013 exporterade Sverige för 71 miljarder kronor till ö-nationen. För Storbritannien hamnar Sverige bland topp 15 av de största importländerna, uppger Sweden Abroad. Och det är framför allt verkstadsprodukter, läkemedel, trä, papper, petroleumprodukter och metaller. På senare år har också svenska livsmedel och mode seglat in på den brittiska marknaden.


- Storbritannien är en viktig handelspartner och ett land där det finns många västsvenska företag med verksamheter och vice versa. Brexit kan påverka deras möjligheter att skicka personal mellan länderna, vilket kan bli ett stort problem, säger Stefan Gustavsson, näringspolitisk chef på Västsvenska handelskammaren.


Västsverige är mycket beroende av frihandel och Sverige har länge haft Storbritannien som sin största frihandelssupporter inom EU. 
- Om Storbritannien försvinner blir det svårare för Sverige att driva en handelsvänlig riktning inom EU, och det finns en risk att EU går långsammare fram, säger han.
- Brexit kan bli allvarligare i förlängningen än vad folk tror. Vi kommer inte att märka det från dag ett men det kommer att märkas om några år, säger Stefan Gustavsson.


SKF har cirka 1 000 anställda i Storbritannien, både inom tillverkning och säljkontor. Landet står för cirka två procent av koncernens försäljning.
- Vi har inga nuvarande planer på signifikanta förändringar på grund av brexit. Dock följer vi valutakursen och justerar lokala priser därefter, eftersom största delen av det vi säljer i Storbritannien importeras från andra länder, uppger Theo Kjellberg, pressdirektör på SKF.
- I dagsläget ser vi inga direkta konsekvenser på vår verksamhet utan snarare en osäkerhet för framtiden, med risk för ökad protektionism, vilket i långa loppet är negativt, konstaterar han.


Från läkemedelsbolaget Astra Zeneca, som har en stor anläggning i Göteborgsområdet, befarar man att brexit kommer att skapa rekryteringsproblem.
- Astra Zeneca är ett forskningsintensivt bolag och för oss är det av vikt att ha så bra flöde som möjligt för att kunna rekrytera kompetens, säger Jacob Lund, kommunikationsdirektör Astra Zeneca.


Framför allt handlar det om att kunna rekrytera personal till Storbritannien och redan idag finns det utländska forskare som uttryckt oro för vad som händer.

MEST LÄST