Centerns partiledare Annie Lööf och den övriga partiledningen har fått stöd för de flesta av sina förslag på partistämman. Arkivbild.
Centerns partiledare Annie Lööf och den övriga partiledningen har fått stöd för de flesta av sina förslag på partistämman. Arkivbild.

Bra flyt för Centern och Annie Lööf

Centerledaren Annie Lööf åker stärkt från partiets stämma i Malmö. I stort sett allt gick partiledningens väg.

ANNONS
|

- Vi har nu format den politik som vi ska gå till val på, säger Annie Lööf.

Redan när partistämman inleddes på torsdagen var självförtroendet gott. Opinionssiffrorna är dubbelt så höga som förra valresultatet och Annie Lööf har högst förtroende av alla partiledare.

Få konflikter

Under den fyra dagar långa stämman har ombuden fattat beslut om mer än 600 motioner och fyra program. Men de hårda konflikterna har varit få. Förslaget att avskaffa Systembolagets monopol och ersätta det med ett licenssystem för försäljning av alkohol var en av få debatter där åsikterna gick vitt isär. Men partistyrelsen vann frågan, om än med knapp marginal. C håller därför fast vid att monopolet ska vara kvar.

ANNONS

Det blev ingen debatt om motionerna som ville ha amnesti för ensamkommande flyktingbarn. I stället blev det full uppslutning kring partiets nuvarande migrationspolitik. C vill prioritera kvotflyktingar, familjeåterförening och dem som har starkast skyddsskäl. Men de asylsökande som tar sig till Sverige på egen hand ska inte automatiskt få tillgång till alla välfärdsförmåner, utan att först ha kvalificerat sig.

Det blev stöd till i stort sett alla förslag som partistyrelsen ville ha välsignelse för, som exempelvis krav på att en ny blocköverskridande skatte- och bostadspolitisk reform ska genomföras.

Ny Allianskvartett

Ungefär samtidigt som stämman avslutas i Malmö väljs Ulf Kristersson till ny Moderatledare.

- Det blir ett nytt momentum när en ny partiledare kliver in. Det ska bli intressant att se hur diskussionerna kommer att gå på det första mötet mellan oss fyra, säger Annie Lööf.

Hon hoppas att oenigheten inom Alliansen i regeringsfrågan ska kunna lösas så snart som möjligt. Men denna fråga, som är en av de svåraste för Centern och Alliansen att komma överens om just nu, nämndes knappt från talarstolen i Malmö.

ANNONS
TT

Fakta: Beslut från Centerstämman

• Vill ha en blocköverskridande skatte- och bostadspolitisk reform. Ska bland annat syfta till sänkt skatt på jobb och företagande, höjda miljöskatter och moms, samt minskade ränteavdrag.

• Nej till att avskaffa Systembolagets monopol. Men stöd till att förenkla för lanthandlare att bli ombud för Systembolaget. De ska även få hålla lager med alkohol och kunna ta ut högre pris än Systembolaget.

• Reformerat strandskydd så att kommunerna får bestämma mer själva.

• Det ska räcka att ha läkarlegitimation för att etablera sig i primärvården med eget patientansvar, alltså utan krav på allmänmedicinsk specialistkompetens.

• Stärkt språkundervisning i skolan genom en nationell satsning på intensivutbildning i svenska för nyanlända barn.

• Olika förslag för att bryta regional klyvning, bland annat sänkta skatter för lokaler på landsbygden och avskrivning av studielån i landsbygdskommuner.

• Däremot blev det nej till förslag om sockerskatt, platt skatt, krav på jämställda styrelser om företag får lån som finansieras med skattemedel och att kommuner ska kunna anställa egna poliser lokalt.

ANNONS