Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven kan se fram emot en livlig diskussion om migration på EU-toppmötet. Arkivbild.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och statsminister Stefan Löfven kan se fram emot en livlig diskussion om migration på EU-toppmötet. Arkivbild.

Löfven i bråk med Tusk inför EU-toppmöte

Sverige, Tyskland och några länder till har ilsknat till rejält på signaler om att idén om tvingande flyktingkvoter inom EU ska skrotas. Konflikten om migrationspolitiken seglar upp lagom till veckans toppmöte.

ANNONS
|

På torsdag och fredag möts EU-ledarna i Bryssel för årets sista EU-toppmöte. Under middagen på torsdagskvällen ska de 28 EU-ledarna diskutera migrationspolitiken, och det ser ut att blåsa upp till storbråk.

Inför toppmötet har värden, Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, skickat ut ett diskussionsunderlag som fått bland andra Sverige, Tyskland och Nederländerna att protestera högljutt.

"Fel ute"

Stefan Löfven (S) tycker att Tusk är helt fel ute och rör till förhandlingarna. Han säger i riksdagens EU-nämnd att han kommer att vara mycket tydlig på toppmötet om Tusks formuleringar. Han avser skrivningen att försöken att införa obligatoriska flyktingkvoter har varit ineffektiva.

ANNONS

- Jag anser att den ansats som Donald Tusk har är fel, sade Löfven i nämnden.

Han framhåller efteråt att omfördelningen av asylsökande faktiskt har fungerat, om än i för liten omfattning, och att målet måste vara en gemensam, solidarisk migrationspolitik.

- Vi kan inte helt plötsligt släppa principen om att alla länder ska vara solidariska och ta sitt ansvar. Det ska alla länder göra, vi har en gemensam yttre gräns och då måste vi ha ett gemensamt ansvar för migrationspolitiken, säger Löfven.

Tvingande kvoter

Förhandlingarna om att alla EU-länder måste ta emot flyktingar har pågått länge och har kört fast. Exempelvis Polen och Ungern vägrar att gå med på tvingande kvoter. Att då, som Tusk, skicka signalen att förslaget ska slopas om det inte går att nå enighet före juni 2018, är knappast en hjälp i förhandlingarna, anser bland andra Sverige.

ANNONS

Flera ledamöter i nämnden var lika upprörda över Tusks brev som Löfven.

- Det är under all kritik. Han skjuter en del medlemsländer i ryggen och sänker hela tanken på en gemensam flyktingpolitik, sade Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Lösa upp knutar

Diskussionen ska inte leda till några beslut eller slutsatser på detta toppmöte. Den är en del i Donald Tusks senaste initiativ att EU-ledarna under lite friare former ska diskutera olika framtidsfrågor för EU. Tanken är att det ska kunna lösa upp knutar och föra svåra frågor framåt.

Donald Tusk skriver i sin inbjudan till EU-ledarna att han hoppas på en öppen och ärlig diskussion.

"Jag tycker att det är viktigt att titta på det som har – och inte har – fungerat de senaste två åren, och dra nödvändiga lärdomar av det", skriver Tusk.

På fredagen väntas EU-ledarna ge klartecken till nästa steg i förhandlingarna med Storbritannien om att lämna EU. Tillräckliga framsteg har gjorts i skilsmässoförhandlingarna och nu kan framtiden efter brexit börja diskuteras.

- Jag är beredd att ge grönt ljus för att gå vidare till nästa fas i förhandlingarna, säger Löfven.

ANNONS

Han fick stöd för den uppfattningen i EU-nämnden, även om en del ledamöter är oroliga för att sista ordet trots allt inte är sagt i skilsmässoförhandlingarna.

TT

Fakta: EU-toppmötet

När? Den 14 och 15 december.

Var? Bryssel.

Vilka kommer? Alla EU:s 28 stats- och regeringschefer, men Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer inte att delta på fredagen, då de övriga länderna ska besluta huruvida tillräckliga framsteg har nåtts i brexitförhandlingarna för att gå in i nästa fas.

Värd? Som vanligt är Europeiska rådets ordförande Donald Tusk värd för toppmötet. Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker deltar.

Vad står på dagordningen? Brexitförhandlingar, migration, uppföljning av det sociala toppmötet i Göteborg i november, försvarsfrågor och eurosamarbetet, med mera.

Källa: Europeiska rådet.

ANNONS