Polis på plats i Hovsjö i Södertälje 2001, efter att en elvaårig pojke hittats död. Hans tolvårige vän pekades ut som skyldig, men nekar. Arkivbild.
Polis på plats i Hovsjö i Södertälje 2001, efter att en elvaårig pojke hittats död. Hans tolvårige vän pekades ut som skyldig, men nekar. Arkivbild.

Barnförhör kritiserades – fall öppnas på nytt

En tolvårig pojke pekades 2001 ut som skyldig till att ha dödat sin elvaårige vän med en sax. Utredningen och förhörsmetoderna har fått stark kritik och den i dag vuxne mannen hävdar att han är oskyldig. Nu återupptar åklagare förundersökningen om dödsfallet.

ANNONS
|

- Efter att tagit del av den omfattande utredningen har vi kommit fram till att det finns ett antal frågetecken av kriminalteknisk natur, och med anledning av det och för att kunna räta ut de här frågetecknen och vidta nya eller kompletterande utredningsåtgärder, så kräver det att man återupptar utredningen, säger Elisabeth Trouvé, åklagare vid utvecklingscentrum Göteborg.

ANNONS

Söka nya spår

Förra året gick en annan åklagare igenom det då 16 år gamla fallet, efter att nya uppgifter kommit fram i samband med en granskning i Dagens Nyheter. Den åklagaren kom dock fram till att det inte fanns anledning att öppna förundersökningen. Den utpekade pojkens, numera mannens, advokat begärde då överprövning av ärendet och nu kommer alltså åklagare vid utvecklingscentrum Göteborg fram till en annan slutsats – förundersökningen ska öppnas på nytt.

De utredningsåtgärder som kan vara aktuella är exempelvis förhör eller tekniska analyser.

- Den forensiska metoden har utvecklats, det är nästan sjutton år sedan gärningen. Då tänker vi på spår, till exempel dna som man skulle kunna göra analyser av. Med anledning av det som kommer fram kan man behöva hålla nya eller kompletterande förhör, säger Elisabeth Trouvé.

Många förhör

Utredningen från 2001 har fått kritik bland annat för förhörsmetoderna. Under tre månaders tid förhördes pojken minst 18 gånger och under processen ändrades hans berättelse från förnekande till ett erkännande.

"När det gäller barnförhören kan vi konstatera att metoderna för hur barnförhör genomförs har utvecklats fram till i dag. En viktig skillnad är att vissa förhör var mycket långa och innehöll många repetitiva frågor. Förhören med det barn som blev intressant i utredningen ger inte något tydligt svar på vad som hände och vissa uppgifter som lämnas är uppenbart felaktiga", säger överåklagare Marianne Ny, också hon vid utvecklingscentrum Göteborg, i ett pressmeddelande.

ANNONS

Nu ska en ny åklagare ta över förundersökningen, vem det blir är inte beslutat.

Den nu vuxne mannens advokat Carl Söderlund skriver i ett sms till TT att det är ett "väldigt glädjande" besked.

"Åklagaren har i överprövningsärendet tagit fasta på samtliga omständigheter som vi har fört fram", skriver han.

TT

Fakta: Hovsjöfallet

Den 30 maj 2001 hittades en elvaårig pojke i Hovsjö i Södertälje dödad med en sax. Misstankarna riktades mot hans tolvårige kompis, och polisen gick en tid senare ut med uppgiften om att det var han som dödat pojken.

Pojken hade erkänt efter många och långa förhör, där varken något juridiskt biträde, förälder eller barnpsykolog närvarade, rapporterade Dagens Nyheter om förra året.

Det väcktes ingen bevistalan i fallet, något man kan göra när barn anklagas för ett allvarligt brott. Det innebär att en domstol efter begäran av åklagare kan pröva skuldfrågan. Vid bevistalan avgör domstolen om den unge personen är skyldig till gärningen eller inte, men något straff utdöms inte.

Källa: Åklagarmyndigheten, Dagens Nyheter

ANNONS