Akutpersonal till blivande pappan: "Ät bajs”

Under lördagen sökte ett ungt par som väntar barn hjälp på Sahlgrenska universitetssjukhuset. De bemöttes med rasistiska påhopp och den blivande pappan fick höra av personalen att han skulle äta avföring. – Så säger man inte till patient, säger Sahlgrenska universitetssjukhusets ordförande, Johnny Bröndt.

ANNONS
|

I lördags kände en 20-årig kvinna i Göteborg smärtor och ringde sjukvårdsupplysningen. Hon är i början av sin graviditetoch blev tillsagd att åka in till akuten direkt för vaginalt ultraljud eftersom det fanns misstanke om att ägget satt fel.

Personalen öppnade inte

Vid 16-tidenplingade de på ringklockan till gynakuten på Sahlgrenska, fick ögonkontakt med personalen – men ingen kom och öppnade. Till slut släppte en patientin dem.

– Vi såg ingen skylt, det fanns ingen reception och eftersom jag var osäker på om vi hamnat rätt gick jag fram och frågade en barnmorska, säger kvinnans 24-årige man.

Grät på en stol

Personalen satill den 24-årige blivande pappan att gå och sätta sig, medan hans fru grät på en stol i närheten. Bilden bekräftas av patienten Karin Örn och hennes mamma Eva. Karin Örn varden som släppte in paret – och som även protesterade när den gravida 20-åringen inte fick hjälp.

ANNONS

– En tom sköterskeexpedition, folk grät. Omkring åtta kvinnor. Några jämrade sig. Det kändes absurt. Kvinnan i det här paretkom in dubbelvikt och gråtande, och både mannen ochkvinnan såg rädda ut. De försökte påkalla uppmärksamhet och blir avspisade. Min dotter grep in, men det slutade med att personalen ropade att de kommer ringa efter vakt, berättar Eva Örn.

Valde att gå

Tre vakteranlände och tvingadeden 24-årige maken att radera filmen han börjat spela in av händelseförloppet. Han upplevde dock att vakterna var förstående. Kort därefter fick hans 20-åriga fru en brits att ligga på.

Karin Örn lämnade Kvinnokliniken fem på eftermiddagen – utan att ha undersökts.

– Jag blev anklagad av personalenför att ha startat alltihop. När jag såg allt och blev illa bemött av personalen, kände jag att jag inte ville ha någon vård där, säger hon.

Ensam tjej låg och grät

På britsen intill 20-åringen låg en ensam, gråtande tjej som nyligen hade gjort abort. Näringen sjuksköterska kom fram till tjejen, tog sig den 20-åriga blivande mamman ner från sin egen brits och satte sig att hålla tjejens hand.

– Då kom en sjuksköterskaoch satill min fru att flytta på sig för att hon var i vägen, säger den 24-årige mannen.

Ordväxling utbröt mellan 24-åringen och sjuksköterskan på persiska – varpå sjuksköterskan utbrister: "Boro goo bokhor". Uttrycket betyder "Stick och ät bajs". När hans gravida fru försöktekonfrontera sjuksköterskan, komnästa förolämpning.

ANNONS

– Sjuksköterskan svarade på svenska, framför sina kollegor. Hon sa till mig: "Du är ju från Afrika, du vet inte ens vad jag sa", berättar 20-åringen.

Men 20-åringen kan persiska. Hon kommerinte från Afrika, utan är precis som barnets pappa född i Sverige.

Andra hörde

Johanna Lihagen är ytterligare en av dem som väntade på hjälp i samma korridor. Hon hörde hur sjuksköterskan pratade på ett annat språk med den blivande pappan och sedan attackerade hans fru på svenska.

– Det var ett chockerande sätt att uttrycka sig på. Vivill inte bli behandlade av sjuksköterskor som säger så, säger hon.

Samtidigt vill hon lyfta fram att hon själv blivit fint mottagen av personalen.

– Jag blev behandlad på ett bra sätt, och jag förstår att det är för lite personal, men något måste ändras. Deras rutiner för hur man tar emot patienter fungerar inte.Vad hade hänt om det unga parets barn hade dött?säger hon.

Även Eva Örn är kritisk till hur patienterna tas emot på gynakuten.

– Det här är inte personalbrist, det jag såg var brist på rutiner, säger hon.

Alla väntade i timmar

Kvinnan som hade gjort abort och som 20-åringen satte sig för att hålla i handen liggernu inlagd eftersom hennes tillstånd är allvarligt. Det tog fem timmar för henne att bli undersökt.

ANNONS

Johanna Lihagen blev kvar i sex timmar för att få hjälp.Karin Örn inväntar att hennes vårdcentral ska öppna på måndag. Och det unga parets kväll slutade med att maken tvingades sitta längst bort vid dörren medan hans gråtande, uppgivna fru undersöktes. För den 20-åriga frun väntarett nytt besök på tisdag.

– Vi har båda ångest nu. Om det här är barnmorskor, kommer jag få uppleva samma grej under min förlossning? säger hon.

"Väldigt olämpligt ordval"

Efter två dygn svarar Sahlgrenska och bemöter händelsen, som man anser är allvarlig.

– Om det stämmer att det gått till såhär så är det ett väldigt olämpligt ordval som har använts. Det känns inte genomtänkt. Så säger man inte till en patient, sägerJohnny Bröndt (M),Sahlgrenska unviersitetssjukhusets ordförande.

ANNONS