38-åring häktad efter Säpoingripande

En 38-årig Nässjöbo har häktats på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

ANNONS
|

Mannen anhölls i sin frånvaro i måndags och greps på tisdagen i Nässjö av polisen i samarbete med Säkerhetspolisen. Han häktades på fredagen vid Eksjö tingsrätt.

- Misstänkarna är prövade och domstolen delar min uppfattning. Nu vidtar sedvanliga utredningsåtgärder med förhör och att gå igenom beslagtaget material, säger Agnetha Hilding Qvarnström, chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål och den som leder utredningsarbetet.

ANNONS

Hon vill inte kommentera exakt vad 38-åringen misstänks för. Inte heller hur länge mannen haft Säpos ögon på sig eller vad som föranledde gripandet. Häktningsförhandlingen skedde bakom stängda dörrar.

- Jag har egentligen inget mer att säga. Det råder förundersökningssekretess och vi jobbar vidare med det vi har, säger Agnetha Hilding Qvarnström till TT.

Enligt Smålands-Tidningen kom mannen till Sverige 2004 från Syrien. Han blev svensk medborgare 2011. Asylskälen är sekretessbelagda. Till Nässjö flyttade mannen först i februari i år.

Förnekar brott

Riksenheten för säkerhetsmål är den särskilda åklagarkammare som handlägger de brott som utreds av Säpo, såsom terrorism och spioneri. Riksenheten ligger bland annat bakom utredningarna om terrordåden i Stockholm 2010 och i april i år. Just terrorbrott anses allmänt svåra att belägga.

Mannen förnekar brott, enligt hans advokat Mikael Svegfors.

- Men något mer om hans reaktioner kan jag inte kommentera.

ANNONS

TT: Din klient häktades på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Hur ser du på det?

- Det tycker jag inte var rimligt. Men jag vill inte gå in mer på det nu.

"Allvarligt brott"

Enligt häktningsframställan gäller brottsmisstankarna händelser från den 1 april i år och framåt. Inte heller Säpo vill kommentera hur länge mannen stått under bevakning före tillslaget i tisdags.

- Det är svårt att säga något om sådana här ärenden eftersom vi inte vill komma in på detaljer, säger Karl Melin, pressekreterare vid Säpo.

TT: Finns det fler misstänkta personer runt 38-åringen?

- Samma svar där. Då kommer vi in på detaljer. Det jag kan säga är att alla fall vi har att göra med är misstänkta brott under vårt uppdrag som är att förhindra och bekämpa allvarliga brott. Och det här är ett sådant, säger Karl Melin.

ANNONS
TT

Fakta: Allmänfarlig ödeläggelse

Den som åstadkommer explosion, översvämning, ras, skeppsbrott, flyg- eller tågolycka eller annan sådan ofärd och därigenom framkallar fara för annans liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av annans egendom, döms för allmänfarlig ödeläggelse till fängelse, lägst två och högst åtta år.

Är brottet mindre allvarligt döms till fängelse, lägst ett och högst tre år.

Är brottet grovt döms till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid.

Källa: Brottsbalken

ANNONS