Umeå tingsrätt. Arkivbild.
Umeå tingsrätt. Arkivbild.

16 års fängelsestraff för mord i Umeå

En 52-årig man döms till 16 års fängelse och därefter utvisning för att ha mördat en 60-årig kvinna i hennes hem i Berghem i Umeå, meddelar Umeå tingsrätt.

ANNONS
|

Kvinnan hittades död den 27 september förra året längst ned i bostadens källartrappa av två boendestödjare som kvinnan hade. Enligt domstolen har kvinnan slagits eller sparkats till döds, då skadorna är för omfattande för att ha kunnat orsakas av ett fall. Hennes kropp och trappan täcktes därefter med mjöl i ett försök att dölja spåren.

Enligt vittnen hade kvinnan varit rädd för 52-åringen efter en konflikt som rörde rätten att använda hennes garage. Att mannen uppträtt hotfullt gjorde att det alltid var två boendestödjare som besökte kvinnan.

Efter kvinnans död hittades ett testamente i ett bankfack, där mannens dotter stod som testamentstagare, men kvinnans namnteckning har enligt domstolen förfalskats. Kvinnan hade tidigare hävdat att hon inte hade tillgång till bankfacket, utan att en man hade det, och bett att få borra upp det. Men när kvinnan hittades död bar hon nycklarna i ett halsband runt halsen, vilket tingsrätten bedömer att någon placerat där.

ANNONS

Mannen döms också för olaga hot, vårdslöshet i trafik, olovlig körning och vållande till kroppsskada.

Han har tidigare dömts för våldsbrott, men har nekat till brott i det här fallet. Tingsrätten konstaterar dock att han haft motiv, saknat alibi, kunnat bindas till kroppen och att han gjort vissa köp – bland annat två paket mjöl den 25 september, som tyder på att han försökt att dölja brottet. Domstolen anser det ställt utom rimligt tvivel att han är skyldig.

TT

Fakta: Straff för mord

För en person som döms för mord är påföljden fängelse.

Lägsta straffet är tio år och det högsta tidsbestämda straffet är arton år. Om omständigheterna är försvårande leda till livstids fängelse.

Sådana omständigheter är att mordet varit noggrant planerad, riktad mot en närstående eller om den varit särskilt hänsynslös, exempelvis att det rört sig om utdraget våld.

ANNONS