Åtta av tio flickor vaccineras mot HPV-viruset i Sverige, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Åtta av tio flickor vaccineras mot HPV-viruset i Sverige, visar siffror från Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.

Åtta av tio får vaccin mot HPV-viruset

De flesta flickor vaccineras mot HPV-viruset, visar nya siffror. Men det är fortfarande en bit kvar till målet att 90 procent ska få vaccin.

ANNONS
|

Av de flickor som är födda 2005 hade över 80 procent fått minst en dos av vaccinet i juni i år, enligt Folkhälsomyndigheten. Siffran har hållit sig stadig sedan vaccinet började erbjudas flickor i skolan 2012.

- Andelen vaccinerade har varit på en stabil nivå utan större variationer, säger Tiia Lepp på myndighetens enhet för vaccinationsprogram.

Ser en effekt

HPV-vaccinet ska skydda mot flera olika typer av viruset, varav några kan orsaka kondylom och andra livmoderhalscancer. Enligt Folkhälsomyndigheten har HPV-infektioner och allvarliga cellförändringar minskat efter det att man börjat vaccinera flickor.

ANNONS

- Det flesta infektioner läker ut av sig själva, men om det blir en kronisk infektion så kan det leda till cellförändringar som sedan kan utvecklas till cancer om det inte behandlas, säger Tiia Lepp.

Andelen som vaccinerar sig mot HPV är lägre än hos andra vaccin som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Man har dessutom en bit kvar till det uppsatta målet på 90 procent, även om det förekommer en viss underrapportering i vaccinationsregistret.

Vaccin för pojkar

- Det är fortfarande relativt nytt, och det är inget som föräldrarna har fått eller som de kan relatera till. Vissa år har det även varit viss negativ medieuppmärksamhet och sådant spelar ju roll. Dessutom är det även en annan åldersgrupp som man ger vaccinet till, ett nytt vaccin som man inte fått under sin barndom, säger Tiia Lepp.

Förra året föreslog Folkhälsomyndigheten att även pojkar bör få vaccin mot HPV-virus. Dels för att män kan bära HPV och föra smittan vidare, dels för att män också kan drabbas av HPV-relaterad cancer.

ANNONS

- Ärendet ligger just nu hos regeringen att ta ställning till om det ska in i vaccinationsprogrammet eller inte, säger Tiia Lepp.

TT

Fakta: HPV-viruset

Humant papillomvirus (HPV) är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige.

Viruset sprids via hud- och slemhinnekontakt och kan orsaka olika typer av cancer, som cancer i livmoderhalsen (cervixcancer) eller cancer i svalget och analöppningen.

De flesta som drabbas märker det inte alls och infektionen kan läka ut av sig själv. I vissa fall kan däremot infektionen bli kronisk, vilket kan öka risken för att drabbas av olika former av cancer.

Vaccination mot HPV ingår i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn sedan 2010. Programmet är begränsat till flickor.

Via skolhälsovården erbjuds vaccinet till alla flickor i årskurs 5–6.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta: Barnvaccinationsprogrammet

  • Difteri
  • Stelkramp
  • Kikhosta
  • Polio
  • Allvarlig sjukdom av Haemofilus influenzae (Hib)
  • Allvarlig sjukdom av pneumokocker
  • Mässling
  • Röda hund
  • Påssjuka
  • Infektion med HPV (flickor)

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS