Strandtips - Långasand

ANNONS
|

På 1800-talet var Långasand en plats för fattighjon och backstugesittare. En bit in på 1900-talet etablerade sig bönderna här och idag är det sommargästerna som tar störst utrymme. Långasand ligger några kilometer utanför Eftra och är inte mycket mer än ett gäng semesterstugor och en restaurang. Den lilla byn är knappast något man bara springer på – såvida du inte kommer cyklandes på Ginstleden. I övrigt krävs det nästan att du på förväg känner till denna lilla ort belägen drygt en mil söder om Falkenberg.

Vattnet i Långasand är långgrunt och barnvänligt. Stranden består i huvudsak av finkornig sand, men här finns också gräsytor att slå sig ned på, liksom klippområden. Bebyggelsen är sparsam, men här och var kikar ett rödmålat hus upp i vegetationen – i övrigt är det bara du och naturen som samsas här. Och så bilarna då. För i Långasand är det fortfarande tillåtet att köra bil på stranden, vilket kan vara bra att tänka på för dig som har problem med framkomlighet. För ett par år sedan firade Långasands fastighetsförening 50-årsjubileum och i samband med det kom historieboken ”Långasand förr och nu” ut. Något att förkovra sig i en lat dag på stranden.

ANNONS

Faciliteter: Parkering, toalett.

Vägbeskrivning: Utgå från Kustvägen mellan Halmstad och Falkenberg. Kommer du söderifrån kör du genom Ugglarp. Några kilometer senare når du Eftra. Efter kyrkan svänger du av mot vänster. Efter några hundra meter tar du vänster igen, vid skyltarna mot Långasand. Kommer du via motorväg, sväng av vid Slöinge eller Heberg. Avfart Heberg – Sväng vänster och åk söder­ut mot Eftra / Ugglarp. Sväng höger vid Eftra Kyrka.

ANNONS