Göran Karlsson, ordförande i Värö Centerorganisationer, tycker att det kommer att bli krångligare för Väröborna att slänga skräp när återvinningsstationen i Limabacka stänger.
Göran Karlsson, ordförande i Värö Centerorganisationer, tycker att det kommer att bli krångligare för Väröborna att slänga skräp när återvinningsstationen i Limabacka stänger.

Protesterar mot stängning av återvinningscentral

Snart får Väröborna längre att åka för att slänga skräp. Limabackas återvinningscentral ska nämligen stänga när en ny central på Holmagärde öppnar. Det upprör Göran Karlsson, ordförande i Värö Centerorganisationer.

ANNONS
|

Den nya återvinningscentralen på Holmagärde planeras öppna vid årsskiftet 2017/2018. Den ska ersätta den nuvarande stationen på Östra Hamnvägen. Stationerna i Limabacka och Bösarp kommer också att stänga i samband med detta.

Värö Centerorganisationer har skickat ett uttalande till Vivab, som har hand om återvinningscentralerna i kommunen. Göran Karlsson, organisationens ordförande, tycker att det är onödigt för Väröborna att behöva köra in till Varberg när de ska slänga avfall.

– Erfarenheter visar att när det blir lite krångligare att ta sig till en återvinningscentral hamnar mer skräp i naturen. Vi värnar om återvinningscentralen och miljön, säger han.

ANNONS

Göran Karlsson tycker att återvinningsstationen i Limabacka har fungerat bra. Han menar att behovet av att kunna slänga avfall i området kommer att öka i framtiden.

– När man tittar på kommunens planer och den fördjupande översiktsplan som håller på att ta form, ska det byggas 2 800 nya lägenheter. En så stor utbyggnad gör inte att underlaget för en återvinningscentral minskar utan det ökar.

Enligt Peter Sjöholm (M), ordförande i Vivab:s styrelse, kommer de mindre centralerna i kommunen att få längre öppettider, samtidigt som de kommer att kunna ta emot alla typer av avfall. Vivab satsar också en del på mobila återvinningscentraler, där lastbilar står i olika delar av kommunen vid olika tidpunkter för att ta emot skräp. Den nya återvinningscentralen får utökade öppettider och ska även vara öppen på söndagar.

– Det är ganska enkelt. Vi ökar tillgängligheten mycket när vi kommer att hålla öppet längre på den nya återvinningscentralen. På Limabacka är det öppet en dag i veckan och varannan lördag. Det är så otydligt, man vet inte riktigt när man kan slänga skräp. Jag tycker att det blir tydligare nu, säger han.

Han menar att det skulle ha kostat tio miljoner kronor per station att rusta upp centralerna i Limabacka och Bösarp.

ANNONS

– De är väldigt provisoriska anläggningar och de hade behövt bli modernare för att vi skulle behålla dem. Men det här är absolut inget sätt att minska möjligheterna på landsbygden. Holmagärde är ju också landsbygd.

Investeringskostnaden för den nya återvinningsstationen på Holmagärde ligger på ungefär 65 miljoner kronor.

ANNONS