Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett antal OS-grenar har genom tiderna försvunnit för att ersättas av andra. Men kanske är tävlingsgrenarna i konst de mest okända, skriver Ulla-Britt Wendel

Olympiska spelen – inte bara idrott

Nu väntar oss ett antal dagar med nästan dygnet runt-bevakning av de olympiska spelen i London. TV-sändningarna kommer säkerligen att bjuda på en rad rafflande tävlingstimmar där atleter från nästan alla världens nationer visar upp sina kroppar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att komma i fråga när det gäller deltagande i dessa tävlingar måste man givetvis ha tränat sin kropp minutiöst. Kroppar, av kött och blod, kommer alltså att tävla mot varandra i olika sporter . Två kroppar, inte av kött och blod utan av brons, har också varit med i de olympiska spelen i London; men då var året 1948.

Kropparna, som ingick i skulpturen Hyllning till Ling (Hommage to Ling), var skapade av den svenske skulptören Gustav Nordahl (1903-1992). Han blev den siste att vinna guldmedalj i tävlingsgrenen Skulptur. Är denna guldmedalj en av de mest bortglömda i svenskt OS-sammanhang?

Ett antal OS-grenar har genom åren försvunnit för att ersättas av andra. Men kanske är tävlingsgrenarna i konst de mest okända? Fransmannen Pierre de Coubertin, de moderna olympiska spelens grundare, införde OS-tävlingar i arkitektur, skulptur, måleri, litteratur och musik. Själv tyckte han att just den kulturella dimensionen i spelen var viktig. Tävlingsbidragen skulle enligt reglerna ha anknytning till idrott.

1912 ställde han själv upp i tävlingsgrenen litteratur med en dikt. För att kunna delta använde han dock pseudonym. Coubertin var själv inte någon idrottman men genom att tävla i litteraturgrenen lyckades han erövra en guldmedalj! Måste ha varit en stor lycka för en instiftare av de moderna olympiska spelen.

Skulpturgruppen av Gustav Nordahl står i dag utanför Idrottshögskolans entré i Stockholm. Trots att den är av brons kan man ana guldglansen.

Ulla-Britt Wendel

skulpturguide i Göteborg