Mr Inline lever livet på hjul

Inlines är sporten som Nike 1997 spådde skulle världens största sport 2005. Profetian slog inte in men inlines är ändå 65-årige Dennis Bengtssons stora passion i livet.

ANNONS
|

– Sol och asfalt är våra färger, säger Dennis Bengtsson och knyter de gula skosnörena på inlinesen,

Han är ordförande i Varbergs rullskridskoklubb. Längst ner på baksidan av den gula och svarta träningströjan står det ”Mr Inline”. Det är hans alias, inte bara i Sverige utan även internationellt.

– De säger att det var jag som tog inlines till Sverige, säger Dennis Bengtsson och gör en knäböj för att värma upp innan han ger sig ut i banan.

Sedan 1992 har han rullat fram, något som till stor del är hans frus förtjänst.

– Hon fyllde år och önskade sig något personligt, det är ju inte alltid lätt. Men så var jag på en mässa i Tyskland och hittade inlines, ett par till henne och ett par till mig. Sedan hon öppnade födelsedagspresenten har vi kört, säger han och ler.

ANNONS

Dennis Bengtsson engagerade inte bara frun, även barnen fick ta del av den nyfunna sporten. Den ene sonen har varit både svenskt och skandinavisk mästare och dottern har fyra SM silver i bagaget. Själv har Dennis Bengtsson hela åtta SM- guld.

– Det har blivit en del genom åren, säger han och lutar sig mot prispallen som är placerad i mitten.

Banan i Varberg är en av två i hela Sverige som uppfyller de internationella kraven. Den är asfalterad med en omkrets på 200 meter. Dennis Bengtsson tränar två till tre gånger i veckan, varje träning blir det minst 50 varv.

– Man måste värma upp längre nu när man är äldre säger han och hämtar andan. När han var yngre och tävlade aktivt kunde han sätta igång med träningen direkt. Nu är det de första varven som är de jobbigaste.

– Kroppen måste komma igång, säger han och sätter sedan fart. I inlines kör man moturs och oftast kommer Dennis Bengtsson upp i 35 till 40 kilometer i timmen. Världseliten kör i närmare 70 kilometer i timmen.

Vid banan smattrar asplöven i vinden och ljudet från den intilliggande Birger Svenssons väg är högt. Men inget överröstar suset när Dennis glider fram över banan. Det ser så lätt ut, men ändå skulle Dennis Bengtsson aldrig köra utan hjälm eller handledsskydd.

ANNONS

– För några år sedan försvann halva rumpan i en utförsbacke när jag körde omkull i 40 kilometer i timmen. Tyget på dräkten är tunt så det brände av. Det gjorde inte ont just då men efter när det fick skrubba bort all skit från såret kändes det, säger han och grimaserar vid minnet av smärtan. Han påpekar att handledsskydden är minst lika viktiga som hjälmen,

– Trillar du utan handledsskydd så bränner handflatorna fast i backen och då är det ansiktet som du slår i.

Med sådana skräckscenarion kan det vara svårt att tänka sig att inlines är en sport man kan tävla i fram till 85 års ålder.

– På Berlin maraton för två år sedan hade de fjorton 85-åringar som deltog i startfältet säger Dennis Bengtsson. Själv tänker han ha på sig rullskridskorna livet ut.

– Det blir tills de öppnar trälådan, säger han och skrattar.

Lite omDennis Bengtsson

Bor: I Varberg

Familj: Fru och tre barn

Ålder: 65 år

Yrke: Byggarbetare och ordförande i Varbergs Rullskridskoklubb

Om sporten: Inlines är livet

Inlines i Sverige

Under 90-talet växte sporten explosivt och 1993 blev Inlines en del av Svenska skridskoförbundet. 1997 förutspådde giganten Nike att Inlines skulle vara världens största sport 2005.

Man kan tävla i tre olika grenar inom inlines, speedskating, aggressive och hockey. Varbergs Rullskridskoklubb är en av två klubbar som har en godkänd bana i Sverige. Där är det speedskating som gäller och varje måndag 18.00 är det träning för ungdomar.

Källor: DN och Inlinessweden

ANNONS