Klubbmästare. Berit Folkesson är en av Överlidas skickligaste curlingspelare. För ett par år sedan vann hon klubbmästerskapet.
Klubbmästare. Berit Folkesson är en av Överlidas skickligaste curlingspelare. För ett par år sedan vann hon klubbmästerskapet.

Mattcurling är den nya innesporten i Överlida

Orientering, längdskidåkning och bordtennis är de tre klassiska sporterna i Överlida IK. Idag är det mattcurlingen som har flest utövare. De rullar ut mattorna i bygdegården och spelar flera gånger i veckan.

ANNONS
|

– Det är fantastiskt roligt. Och så har vi den sociala gemenskapen. Curlingfolket har verkligen funnit varandra, säger Urban Lidrot, en av eldsjälarna i idrottsklubben.

Den bildades redan 1918 då Överlida var ett levande industrisamhälle där det fanns gott om arbetstillfällen. Klubben hade stora framgångar, framför allt inom orienteringen. Men varken den sporten eller längdskidåkningen finns kvar i klubben.

Barn och ungdomar på orten har fortfarande chansen att träna bordtennis i klubbens regi. Även gymnastiken är populär, men det är mattcurlingen som är störst. Närmare 60 personer, mest pensionärer, är aktiva.

–Vi har hållit på i tre år. Sporten kom hit tack vare PRO. Men numera är det Överlida IK som tagit över verksamheten, säger Urban Lidrot.

ANNONS

Han var tävlingsledare när Överlida Open spelades i bygdegården Långehall på torsdagen. Årets tävling samlade över 50 deltagare från Överlida, Ambjörnarp, Östra Frölunda, Älvsered och Holsljunga.

Urban Lidrot har nyligen hjälpt till med att dra igång mattcurlingen i Östra Frölunda, där ett 30-tal personer är aktiva och spelar i medborgarhuset.

Vanligtvis är mattcurlingen ett spel för tvåmannalag. Men Överlida Open är en singeltävling där deltagarna först spelar mot varandra i ett gruppspel, där alla möter alla i tvåsetsmatcher. Varje spelare har tillgång till fyra stenar per set. Ettan och tvåan i gruppen går sedan vidare till slutspel.

88-åriga Britha Lindqvist från Överlida var äldst bland deltagarna.

– Jag spelar tre gånger i veckan. Det gick inte så bra i dag. Jag vann väl någon match. Men det är alltid kul att träffa folk, sade hon.

ANNONS