Helgens recept: Ankbröst med risotto

Månadens recept kommer från Salih Kabasi, köksmästare på Grappa i Varberg.

ANNONS
|

Svamprisotto med honungsglaserad ankbröst.

Recept:

2 st Ankbröst a ca320g

2-3 st Scharlottenlök

2 st Vitlöksklyftor

4 msk Olivolja

1 dl Vitt vin

3 dl Risottoris

50 g Färskriven parmesanost

50 g Smör

200 g Blandad svamp (färsk)

1dl Ankfond

Tillagning Risotto

--------------------------

1.Börja med att rensa svampen och dela den i lite större bitar.

Fräs svampen på het panna med lite olivolja tills svampen fått lite färg.

Låt svampen vila vid sidan.

2. Fräs och finhacka scharlottenlök och vitlök i en kastrull med olivoljan tills löken blivit mjuk och glansig.

3. Tillsätt risottoriset och fräs det tills riset blir glansig/genomskinligt.

ANNONS

4. Häll i vitt vin och ankfond, går även bra med kycklingfond eller grönsaksfond.

5. Häll i den frästa svampen och vatten då och då under omrörning så det puttrar hela tiden.

6 .Efter ca 20min är risotton klar, stäg av värmen och tillsätt smör och parmesanost.

Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Tillagning Ankbröst

----------------------------

Sätt ugnen på 150grader.

Snitta fettkappan på ankbrösten och lägg den i en het, torr panna med skinnsidan ner. Sänk värmen något, stek i ca 4 minuter. Vänd och stek i 2 minuter.

Lägg ankbröstet på ett ugnssäkert form,salta och peppra samt ringa över honung.

Ugnsstek i ca 10 min eller till en kärntemperatur på 55grader. Låt vila i ca 5-7minuter innan servering.

ANNONS