Fixare. Peter Wahlbeck har renoverat och fixat till huset på Kärleken för att det ska passa de ungdomar som kommer.
Fixare. Peter Wahlbeck har renoverat och fixat till huset på Kärleken för att det ska passa de ungdomar som kommer.

Wahlbecks villa blir barnens hem

Redan nästa vecka kan vandrarhemmet bytas ut mot en riktig villa. Så likt en vanlig familj som det bara är möjligt. Snart öppnar Halmstads andra hem för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
|

– Det har varit en lång resa. Det är mycket som ska fixas. Men nu tror jag att det blir bra. Vi som fastighetsägare har lagt manken till för att göra det lite extra mysigt och ombonat, säger Peter Wahlbeck fastighetsägare.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat snabbt under året som gått och behovet av hem för ensamkommande flyktingbarn ökar.

I Halmstad finns redan ett hem, men de har fullt. De fyra ungdomar som kommit den senaste tiden har därför bott på ett vandrarhem en dryg månad. En lösning som i och för sig fungerat men som ju ändå har sina brister.

ANNONS

– Jag tror att det här blir underbart för både personal och ungdomar, säger Mikael Nilsson, enhetschef.

Det nya boendet ligger på Kärleken, en stor villa som nu renoverats och fixats till för att klara alla de krav som ställs på den här typen av verksamhet.

Peter Wahlbeck hade egentligen tänkt sälja, men när han hörde talas om att de eventuellt tänkte använda Riagården för att skapa ett hem för de här ungdomarna, började han fundera på om de inte skulle kunna hyra ut sitt hus till kommunen i stället.

Sagt och gjort, han kontaktade kommunen som visade sig vara intresserad. Och nu är det alltså dags att flytta in.

– Det känns väldigt bra att de slipper bo på Riagården, det är ju liksom en rivningskåk, det kanske inte känns så kul.

Redan nu finns alltså fyra ungdomar på plats. Och snart kommer det att droppa in fler. Totalt har man plats för åtta boende. Åtta ungdomar som väntar på att få asyl. För att göra väntan så bra som möjligt försöker man skapa en så hemlik miljö som det bara går. Förutom det, jobbar man också hårt med att ungdomarna snabbt ska komma in i samhället.

För att ge en direkt och tydlig introduktion kring vilka regler och normer som gäller här har man ett antal strukturerade samtal där man tar upp en rad viktiga frågor. Sedan är det förstås viktigt att få till en fungerande skolgång och vettiga fritidsaktiviteter.

ANNONS

– Vi försöker skapa aktiviteter som de kan fortsätta med även när de flyttar till eget boende, så det gäller att det inte är för kostsamt. Fotboll är en grej som brukar funka, 035 är ett annat bra ställe. Vi vill få dem att göra sådant som alla ungdomar i Halmstad gör, säger Mikael Nilsson.

ANNONS