Vikariebrist minskar vården på sommaren

Psykiatrin klarar sig bra, men övrig planerad vård i Varberg bantas under sommaren, på grund av personalbrist.

ANNONS
|

På sommaren är det svårt att bemanna landets sjukhus. Sjuksköterskor är det särskilt ont om och konsekvenserna märks i Varberg.

– Färdigutbildade sjuksköterskor går in på ordinarie vakanser, så det finns inte många kvar som kan ta ett vikariat. Men ingen verksamhet upphör och akutvården prioriteras, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef vid Hallands sjukhus.

Sommarbonus

Precis som tidigare år erbjuds många anställda en bonus på cirka 12 000 kronor för att arbeta en sommarvecka och bara ta ut tre veckors semester.

– Ja, det är en beprövad förmån och vi frågar även pensionärer och föräldralediga om de kan arbeta under sommaren, säger Region Hallands personaldirektör Cristine Karlsson.

ANNONS

Regionens totalkostnad för sommarbonusen landade 2015 på omkring åtta miljoner kronor och den siffran kommer snarare att öka något i år, än att minska.

– Generellt har det varit svårare att rekrytera personal till Varberg, men det varierar beroende på verksamheten, berättar Cristine Karlsson och påpekar att mycket ser ut som vanligt på de halländska sjukhusen även i juni, juli och augusti.

– Ja, det mesta behövs året runt. Bara planerade operationer kan vänta, inte allt det akuta som exempelvis cancerkirurgin.

Missbruksavdelning

För psykiatrin i Varberg ser det bättre ut. Jämfört med förra året finns det ytterligare minst tolv vårdplatser i sommar, eftersom avdelning 24 (missbruks- och beroendeproblem) hålls öppen.

– Ja, den startades i slutet av 2016 och fanns inte förra sommaren, säger Goran Delic, förvaltningschef för psykiatrin i Halland.

Han tycker att allting är bättre jämfört med 2016.

– Förra sommaren var det kaotiskt, men nu har vi bättre struktur, nya chefer på plats, bättre arbetsmiljö och en annan kultur där personalen ställer upp ännu mer för verksamheten. Vi har anställt fler och fått en bättre helhet, berättar Goran Delic.

Fackliga möten

Enligt personaldirektören Cristine Karlsson har fler möten med de fackliga organisationerna genomförts och Region Halland har flyttat fram positionerna när det gäller vårdplaneringen.

ANNONS

– Sommaren är alltid en särskild utmaning, när ordinarie personal får sin välbehövliga ledighet, och i år har vissa delar av verksamheten haft det svårare med rekryteringen, men på andra ser det bättre ut. Många faktorer spelar in.

Exakt hur många vårdplatser som försvinner under sommaren är inte klart, men kommer att presenteras på en presskonferens i Halmstad den 13 juni.

Fakta/Vården i Varberg

Under sommaren, ungefär från mitten av juni till mitten av augusti, så minskar den planerade verksamheten på Hallands sjukhus. Akutvården är förstås igång året runt, bland annat för att kunna ta hand om de turister som blir sjuka, men antalet vårdplatser minskas något.

– Vi har aldrig lika mycket planerad verksamhet på sommaren som under resten av året, säger Marianne Kondrup, kommunikationschef.

I hela Sverige har sjukhusen svårt att få tag i sjuksköterskor och under semestertider erbjuds därför de anställda i Halland 12 000 kronor i bonus om de arbetar en vecka på sommaren och bara är lediga i tre. 2015 betalade Region Halland ut omkring 8 miljoner kronor i bonuslön för att klara bemanningen på sjukhusen.

ANNONS