Varberg steget efter i årets AT-ranking

Landets AT-läkare söker sig gärna till Halland. Men på sjukhuset i Halmstad är de blivande läkarna mer nöjda med sin utbildning än kollegorna i Varberg.

ANNONS
|

Att få göra sin AT-tjänst på ett av sjukhusen längs den halländska kusten lockar. Söktrycket till Hallands sjukhus både i Varberg och Halmstad är bland de högsta i landet, med 17-18 sökande per AT-plats under våren.

När det gäller hur nöjda AT- läkarna är med sin tjänst skiljer det sig däremot mellan städerna. Det visar en undersökning från SYLF, Sveriges yngre läkares förening.

Halmstad rankas relativt högt, och hamnar som nummer 18 av de 70 AT-orterna. Lisbet Kahlmeter, AT-läkarchef söder, ser flera förklaringar.

– Jag tror vi har ett bra utbildningsklimat, samtidigt som vi hela tiden jobbar för att det ska bli bättre. Vi har fått till en bra struktur, och man hör gång på gång från våra AT-läkare att kollegorna på klinikerna ger ett väldigt starkt stöd, säger hon.

ANNONS

Varberg hamnar längre ner på listan, och placerar sig som nummer 38.

Anna Friborg, AT-läkarchef norr, hade gärna sett en högre placering. Hon påpekar samtidigt att rankingen avgörs av en enda fråga - ”Hur nöjd är du med din AT-tjänst” - och att små marginaler avgör placeringen på listan.

Anna Friborg anser framför allt att handledningen för AT-läkarna behöver utvecklas, både när det gäller kvantitet och kvalitet.

– Flera kliniker har i dag inte ens avsatt tid i veckoschemat för handledning. Läkarna behöver också få adekvat utbildning för att klara handledningsuppdraget, och så ser det inte ut överallt i dag, säger hon.

Att vissa kliniker har en pressad arbetsmiljö kan också påverka.

– Vi har kliniker som brottas med bemanningsproblem och har väldigt få erfarna specialister. Då blir det svårt att erbjuda en bra lärandemiljö, säger hon.

Varbergs AT-utbildning görs om i höst, och ska bli mer sammanhållen genom att tjänstgöringen inom akutsjukvården sker under två perioder i stället för att splittras upp.

– Det är en ny modell som inte många sjukhus i Sverige har, säger Anna Friborg.

ANNONS

Anna Ekdahl är en av AT-läkarna som valt att söka sig till Varberg.

– Varberg är såpass stort att man får se det mesta, men tillräckligt litet för att få stå i främsta ledet och faktiskt vara en viktig del i vårdkedjan, säger hon.

Hon ger ett högt betyg till AT-organisationen och sin chef, men säger att tiden ibland inte riktigt räcker till.

– Den dagliga utbildningen i den kliniska tjänstgörningen kan vara svår att få till. När arbetsbelastningen är hög för all personal kan den dagliga handledningen få stå tillbaka, säger hon.

Avesta lasarett anses ha landets bästa AT-tjänstgöring. I botten på listan ligger Trelleborgs lasarett.

Halmstad kommer på 18:e plats. Här får AT-utbildningen 5,11 i snittbetyg, på en skala mellan 1-6. Förra året hade Halmstad plats 13 på listan.

I Varberg är snittbetyget 4,63, vilket innebär plats 38. Förra året hade Varberg plats 45 på listan.

Snittbetyget i landet är 4,71.

Rankingen från SYLF, Sveriges yngre läkares förening, är baserad på svaren från 1 600 AT-läkare på 70 AT-orter i landet.

ANNONS