Valkompass på nätet. Hallands Nyheters chefredaktör Viveka Hedbjörk tror att den nya lokala valkompassen på hn.se blir en bra service för läsarna inför höstens val - inte minst på det lokala planet.
Valkompass på nätet. Hallands Nyheters chefredaktör Viveka Hedbjörk tror att den nya lokala valkompassen på hn.se blir en bra service för läsarna inför höstens val - inte minst på det lokala planet. Bild: Roger Larsson

Valkompassen - din guide i den politiska snårskogen

Nu lanserar Hallands Nyheter och SVT i samarbete med flera andra tidningar en lokal valkompass. En nysatsning som ska ge väljarna hjälp att hitta rätt i den politiska snårskogen inför höstens val den 9 september.

ANNONS
|

Har du koll på hur partierna i kommunfullmäktige och regionen ställer sig i frågor som handlar om din absoluta närhet? Hur väl matchar dina personliga politiska åsikter partiernas ställningstaganden i Varbergs och Falkenbergs kommun och Region Halland? Det är frågor som en ny lokal valkompass på hn.se hjälper till att svara på.

Här hittar du din lokala valkompass.

Den lokala valkompassen har tagits fram och utvecklats av SVT i samarbete med lokala tidningstitlar, bland andra Hallands Nyheter. Förhoppningen är att valkompassen ska fungera som en vägledning för väljarna i en valrörelse där det inte alltid är lätt att se vad som gömmer sig bakom de slagfärdiga formuleringarna.

ANNONS

– Detta är en del av Hallands Nyheter valbevakning. Vi kommer under sommaren att intensifiera den lokala och regionala journalistiken och har bland annat gjort en stor läsarundersökning. Valkompassen är ett bra och lättillgängligt komplement som gör det enklare för läsarna att orientera sig bland de politiska förslagen, säger Viveka Hedbjörk, chefredaktör på Hallands Nyheter.

Valkompasser i sig är ingen ny företeelse. De har blivit en allt vanligare del av mediernas valbevakning och enligt SCB:s och Göteborgs universitets stora valundersökning 2014 gjorde 47 procent av väljarkåren någon form av valkompass.

Sverige går mot ett riksdagsval där opinionsmätningarna visar att det är mycket jämnt mellan blocken. Mycket tyder på att även de lokala valen blir rysare.

Därför finns det alltså nu en valkompass med lokalt fokus. Partiföreträdare i kommuner och landsting har fått möjlighet att svara på ett antal frågor som sedan väljarna kan jämföra sig med.

Eftersom valkompassen går ut över hela landet behöver urvalskriterierna fungera för alla landets kommuner. Gränsen för vilka som är med i valkompassen har därför dragits vid de partier som redan sitter i kommunfullmäktige eller regionfullmäktige, vilket gör att en del nya partier eller mindre partier inte är med.

I Region Halland har samtliga nio partier som är representerade i regionfullmäktige svarat. Även i Varbergs och Falkenbergs kommun har samtliga partier som sitter i kommunfullmäktige svarat.

ANNONS

ANNONS