Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Valand ska binda ihop stadskärnan

I dag togs första spadtaget till den nya stadsdelen Valand. Hallands näst största stad växer, och nu börjar Kungsbacka knappa in på Halmstad.

Byggställningar och grävmaskiner må hopa sig i Varberg, men i Kungsbacka är det om möjligt ännu mer som händer. Där väntar nämligen det största stadsomvandlingsprojektet någonsin. Stadsdelen Valand ska tillsammans med Kungsmässan och Innerstaden bilda en gemensam stadskärna.

På onsdagen bjöds media, kommunrepresentanter, fastighetsbolag, byggbolag och andra inblandade in för en gemensam vandring längs det som kommer att bli gångstråket genom Valand.

– Jag har trott på det här projektet från dag ett. Så jag är glad att stå här i dag, säger Per Ödman, kommunfullmäktiges ordförande som var först ut att tala på onsdagen.

Med sin placering i området mellan Kungsgatan, Borgmästaregatan och Varlavägen, med ån till öster, kommer stadsdelen Valand binda samman Kungsbacka.

Stadsutvecklingsprojektet har stött på en del hinder sedan det först började planeras 2005. Bland annat har den leriga marken med stora höjdskillnader ställt till det, men nu kan man äntligen komma igång. Faktum är att pålarna till det första parkeringshuset med kontors- och butiksyta redan har borrats ner i marken.

– Det har varit mycket strul på vägen. Det känns bra att vi nu tagit det första spadtaget, säger Per Ödman till HN.

Fastighetsbolaget Aranäs AB:s vd Jonas Håkansson var vid gott mod på onsdagen.

– Det här känns underbart, härligt, fantastiskt – äntligen!

– Begreppet innerstad försvinner och vi får i stället ett centrum, säger Jonas Håkansson som menar att Aranäs har ett stort ansvar när det gäller byggandet i Kungsbacka.

– Vi tror på marknaden, och bygger fast vi inte sålt. Om inte vi tror på Kungsbacka, vem ska då göra det?

Hans Kjellberg, från Ivar Kjellberg Fastighets AB som äger hälften av Aranäs, är även han glad att vara framme vid byggstarten.

– Vi såg tidigt ett hål i stadsbilden när vi började med projektet, och då letade vi efter en tandläkare, skojar han och syftar på Per Ödmans tidigare yrke.

– Målet med Valand är att det ska vara en spännande stadsdel med spännande, varierad arkitektur. Vi är glada över att en stadskärna börjar växa fram, säger Hans Kjellberg.

Området där Valand ska ta plats har tidigare varit parkering och rivningstomter. Totalt planeras uppemot 300 nya bostäder, såväl hyres- som bostadsrätter, samt 12 000 kvadratmeter kontors- och handelsytor.

Gångstråket mellan de olika stadsdelarna, som tillsammans bildar Kungsbackas citykärna, ska ge staden ett modernt centrum med rörelse. Förtätning kommer också ge Kungsbacka goda förutsättningar för att växa och utvecklas.

Stadsdel Valand

Kvarter 1: 92 hyresrätter samt kontor och butiker. Inflyttning beräknas till 2019.

Kvarter 2: Till det nuvarande Teliahuset tillbyggs ca 3 000 kvm kontorsyta. Beräknad byggstart 2018, med inflyttning 2020.

Kvarter 3: 65 bostadsrätter, samt butikslokaler. Byggstart beräknad till 2021, inflyttning 2023.

Kvarter 4: 42 bostadsrätter och lokalytor i direkt anslutning till Gula Villan som kommer att bevaras. Byggstart 2022, med inflyttning 2023.

Kvarter 5: 50 hyresrätter samt lokalytor. Byggstart 2021, med inflyttning 2023.

Kvarter 6: 3 300 kvm kontorsyta och 900 kvm butiksyta tillsammans med ett modernt p-hus. Redan påbörjat, inflyttning beräknad till våren 2019.

Kvarter 7: Kommer att ha butiker mot Kungsgatan och mot Valands gångstråk, samt 38 hyresrätter. Byggstart 2018, inflyttning 2020.

Centrumhuset: 600 kvm kontorsyta och 500 kvm butiksyta i direkt anslutning till promenadstråket.

MEST LÄST