Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Stian Lysberg Solum/TT
Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Bild: Stian Lysberg Solum/TT

Våg av raketattacker mot människor och hus

Polisen i Halland fick i går in åtta anmälningar om attacker med fyrverkeripjäser.

ANNONS
|

I går kväll fick polisen på kort tid in åtta anmälningar om attacker med raketer och smällare i Halland, och fallen sträcker sig från norr till söder.

Christer Fuxborg, polisens presstalesperson, får direkt upp en mängd sökträffar när han gör en sökning i sitt system om vad som hände på torsdagskvällen.

– På Brogatan i Halmstad skjuter 12-15-åringar raketer mot byggnader, och sedan sker liknande händelser på Andersberg där mopedburna ungdomar är i farten, säger Christer Fuxborg.

I Laholm får polisen in flera anmälningar om ungdomar med epa-traktorer som skjuter raketer vid Glänningesjön, och en hund blir ordentligt skrämd när den är ute och rastas vid sjön.

ANNONS

– Och någon kastar smällare från en bil på Kristianstadsvägen i Laholm, i Varberg är andra ungdomar i farten, i Kungsbacka skjuts det raketer mot ICA Kvantum, säger han.

Märker ni att det är fler sådana här fall jämfört med tidigare år?

– Framförallt märker tyvärr vi att man nu allt oftare siktar med raketerna mot människor, byggnader och bilar, och det är väldigt allvarligt. Antalet attacker mot räddningstjänst, ambulanser, polis och väktare ökar också, säger Christer Fuxborg.

Han säger att ungdomarna inte förstår konsekvenserna av attackerna.

– Räddningstjänsten kan vara på väg för att ta hand om de här ungdomarnas nära och kära, och så hindras ambulanserna av raketer och smällare. Det är tragiskt.

Grupptryck är en bidragande faktor.

– När man är i olika konstellationer hetsar man varandra. Hade de varit ensamma hade de aldrig gjort det här.

Han säger att trenden bara kan brytas om föräldrarna är mer observanta.

– Det finns en åldersgräns på de här föremålen, och du får faktiskt inte skjuta fyrverkerier i stadsplanelagt område, men det är det inte många som känner till, säger Christer Fuxborg.

Vilka brott kan man göra sig skyldig till?

– Träffar man någon med raketer och smällare kan det röra sig om grov misshandel. Hamnar raketen i ett hus eller balkong kan det bli ödeläggelse eller mordbrand. Det är oerhört allvarliga brott. Man förstår verkligen inte hur illa det kan gå, säger han.

ANNONS

I går träffades en idrottshall i Oskarström av en raket, och det automatiska brandlarmet utlöstes.

– Ponera att automatlarmet inte hade fungerat. Då hade hela lokalen kunnat brinna upp. Då rör det sig om oerhörda skadestånd för personen som skjuter, eller för föräldrarna, och då får man en ofantlig uppförsbacke för resten av livet, säger Christer Fuxborg.

ANNONS