Ungdomar hämtade från Lia Hof

Skrevs upp i ålder och tvingades lämna Göteborg. Då ryckte deras fotbollstränare in. Vad han såg på Lia Hof gjorde honom upprörd.

ANNONS
|

Utan någon medicinsk prövning beslutade Migrationsverket att de asylsökande killarna var över 18 år. De tvingades lämna sina hem i Göteborg och bussades till Lia Hof utanför Ullared. Men de hade tur nog att ha någon som kämpar för dem.

– Det konstiga är att jag faktiskt fyller 18 om några månader. Men de sa "nu är du 18". De gjorde ingen medicinsk kontroll eller någonting. De verkar ha väldigt bråttom att bli av med oss, säger Mahdi Ayar, asylsökande från Afghanistan.

Livet förändrades snabbt när Migrationsverkets handläggare ändrade hans ålder. Från att bo på ett HVB-hem i Göteborg och gå i skolan till att bussas till asylboendet Lia Hof, en dryg mil norr om Ullared.

ANNONS

Men det hann bara bli drygt en vecka på Lia Hof. Några dagar innan nyår fick nämligen Tito Rojas, ledare för fotbollslaget Cruz Azul i Göteborg, ett sms från en av sina spelare som var i samma situation.

– Han var förtvivlad och berättade hur han hade det. Vi bestämde oss för att åka dit och hämta honom, säger Tito Rojas.

På plats påLia Hof upptäckte han att ytterligare fem unga spelare från laget hade placerats där, varav Mahdi Ayar är en. Någon dag senare hämtades ytterligare en av dem hem till Göteborg. Och när HN möter upp honom i Ullared har han med sig sin fru och son och två bilar.

– Nu ska vi hämta de fyra som är kvar, säger Tito Rojas.

Vid första besöket på Lia Hof bestämde sig Tito och hans fru Marcela för att det de såg inte var en lämplig miljö för ungdomar. De tog kontakt med andra aktiva i rörelsen "Vi står inte ut men vi slutar aldrig kämpa". Vid andra besöket, dagen innan nyårsafton, hade de bland annat sällskap av Karin Jofur, som länge engagerat sig i ensamkommandes situation och själv är familjehem åt asylsökande ungdomar.

– Det vi såg där gjorde mig fruktansvärt orolig, säger hon.

ANNONS

Hon berättar hur en afghansk pojke som säger att han är 16 år, men som blivit uppskriven till 18, visade henne rummet han blivit anvisad.

– Han skulle dela rum med en vuxen man från Syrien. När jag tittade in i rummet låg mannen på sängen och såg helt drogad ut och det var fullt av tjock marijuanarök, säger Karin Jofur.

Hon är starkt kritisk till standarden och säkerhetsläget på Lia Hof och ifrågasätter att Migrationsverket placerar unga personer där.

– Det stod tallrikar med matrester överallt. I korridoren stod en spis som var i gång. Sängarna de fått var av väldigt dålig kvalitet, utan bäddmadrasser. Det fanns bara en personal på plats och han talade inte svenska, säger Karin Jofur.

Men framförallt är hon upprörd över hur unga asylsökande behandlas av Migrationsverket.

– De här pojkarna säger själva att de inte fyllt 18 år. Det är Migrationsverket som godtyckligt uppgraderar dem i ålder. Sedan hämtas från de boenden de haft de senaste ett till två åren och placeras på sådana här ställen, ute på vischan och långt från sina skolor, säger Karin Jofur.

De fyra unga afghaner som Tito och Marcella Rojas hämtade från Lia Hof kom alla till Sverige för att söka asyl hösten 2015.

ANNONS

Det gjorde drygt 35 000 andra ensamkommande barn också. Av dem har Migrationsverket i dagsläget ungefär 20 000 öppna ärenden.

En central del i asylprocessen är att avgöra om de asylsökande verkligen är under 18 år. Rättsmedicinalverket har fått i uppdrag av regeringen att åldersbestämma osäkra fall. Själva testerna, magnetröntgen av knäleder och tänder, kommer att genomföras av de företag som vinner en upphandling som fortfarande pågår. Enligt ett reportage som Svt Nyheter publicerade förra veckan kan det röra sig om så många som 14 000 personer som ska testas i år.

Men Migrationsverket väntar inte på att testerna kommer igång. Finns det inget medicinskt underlag fattar deras handläggare beslut om den asylsökandes ålder ändå.

– Det går inte att ett ärende ligger och väntar i sex-sju månader, vi har ett uppdrag att avgöra de här ärendena och då går vi till beslut på den bevisning som finns. Det är den sökande som har bevisbördan, sa Migrationsverkets kommunikationsdirektör Fredrik Bengtsson i Svt:s reportage.

Att på medicinsk väg bedöma åldern på unga asylsökande har tidigare fått kritik från både läkarhåll och flyktingaktivister. Men Karin Jofur tycker att det är bättre än att handläggare på Migrationsverket, som saknar medicinsk sakkunskap, bestämmer åldern.

ANNONS

– Jag känner till fall där den handläggare som fattat beslutet inte ens träffat pojken det handlar om. I dagsläget är det upp till ungdomarna själva att bevisa sin ålder. Deras juridiska ombud ska ta initiativ till medicinska tester, men ombuden är utsedda av Migrationsverket och det är långt ifrån alla som gör sitt jobb, säger Karin Jofur.

Hon tycker att asylprocessen därmed blir ett slags lotteri.

– Du kan inte veta om du får en bra god man och ett juridiskt ombud som gör sitt jobb. Det finns en rättsosäkerhet i det här från början till slut, säger Karin Jofur.

Vad händer nu med de unga afghaner som hämtats från Lia Hof?

– Vi letar frivilliga familjehem åt dem, så de kan gå tillbaka till sin skola. De är fortfarande i asylprocessen och de som fått avslag på sin asylansökan har överklagat besluten, säger Karin Jofur.

Läs mer: Lia Hof svarar på kritiken

FAKTA: Skillnad efter 18

När en ensamkommande asylsökande fyller 18 år, eller får sin ålder ändrad till över 18 av Migrationsverket förändras en hel del.

De förlorar sin gode man, som företrätt dem i kontakt med Migrationsverket och andra myndigheter.

Det ansvar kommunens socialförvaltning haft för dem upphör, vilket ofta innebär att de måste flytta från sitt HVB-hem eller familjehem till något av Migrationsverkets boenden för asylsökande vuxna. Flytten kan gå vart som helst i landet, beroende på var det för tillfället finns plats.

Det är dock fritt fram för den asylsökande som bedöms vara över 18 år att ordna eget boende.

De kan utvisas ur landet utan att det finns någon vuxen som tar emot i hemlandet.

Källa: Migrationsverket.

ANNONS