Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Ifrågasatt. Susanne Larsen, Halmstad, ordförande för Sverigedemokraterna i Halland, granskas sedan islamfientliga uppgifter från hennes Facebookkonto blivit kända.
Ifrågasatt. Susanne Larsen, Halmstad, ordförande för Sverigedemokraterna i Halland, granskas sedan islamfientliga uppgifter från hennes Facebookkonto blivit kända.

Susanne Larsen (SD) granskas av partiet

Sverigedemokraternas ordförande i Halland Susanne Larsen utreds av partiet. Mängder av inlägg på hennes Facebook pekar på en islamfientlig sida hos henne.

Det är bland annat kommentarer som ”...det går snabbt utför där muslimer är inblandade!!!!!! Stackars Sverige” och ”I dag börjar det likna ett krig mellan kristna och islam även i Sverige” som fått partiet att reagera.

Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson beskriver att partiet ser allvarligt ”på de uppgifter som framkommit” kring Susanne Larsen och att man därför valt att öppna ett ärende där Medlemsutskottet ska titta närmare på saken. Eller, som han skriver i sitt mejl: ” för vidare, intern, utredning och hantering”.

Frågan avgörs slutligt i partistyrelsen, som tar ställning till om det blir aktuellt att utesluta en medlem som inte håller måttet, exempelvis i synen på religionsfrihet.

Susanne Larsen tillträdde som ordförande för Hallandsdistriktet för drygt en månad sedan, efter årsmötet 19 mars. Hon efterträdde Andreas Feymark, som utöver sina lokala uppdrag också är suppleant i partistyrelsen.

– Jag kommer att anmäla jäv om det blir aktuellt med ett beslut i partistyrelsen, förklarar Andreas Feymark.

Uppgifterna om Susanne Larsens hållning kring muslimer har spridits på olika sätt ända sedan den bittra personstriden blossade upp strax före Hallandsdistriktets årsmöte.

Partisympatisörerna delades i två läger, där sidan som kämpade ivrigt för att få bort Andreas Feymark vann med rätt knapp majoritet. Inte ens valberedningen lyckades nå en enad uppfattning om vilken kandidat som skulle förordas inför ordförandevalet.

Susanne Larsen har inte gått att nå för en kommentar. Men i samband med att webbsidan Interasistmen.se konfronterade henne med uppgifter ifrån hennes Facebookkonto nekade hon till att ha skrivit flera av de allvarligaste inläggen.

Hon sade bland annat att innehållet inte har hennes språkbruk, att hon inte delade uppfattningarna i inläggen men tog samtidigt inte avstånd ifrån alla de inlägg som Interasistmen.se tog upp som ifrågasättande exempel.

Flera av de ifrågasatta inläggen härstammar från Friatider.se, som inte anses rumsren av Sverigedemokraterna på riksnivå.

Många av Facebookinläggen är flera år gamla. I augusti 2015 skrev Susanne Larsen exempelvis ”Sätt Sverige i undantagstillstånd!!” och pekade då på att

flyktingströmmen skulle leda till ”ett fullskaligt inbördeskrig”. Enda vägen, som hon såg det, var ”att stänga gränserna helt”.

Fakta: Vad gäller saken?

  • ”Jag anser att den rådande situationen med våldtäkter, terrordåd, bombhot, misshandelsfall, ökad kriminalitet, är ett påbörjat inbördeskrig.” Om hennes påstående från juli 2016 om att det pågår ett inbördeskrig inom EU.
  • ”Dags att avsätta landsförrädarna? Jag finner mig inte i detta längre!!!!” Augusti 2016 efter SVT Nyheter rapportering om kritiken mot omorganisationen av polisen.
  • ”Muslimer är ondska och farliga, vad svenska regeringen gör i dag med sina moske bygge är att erkänna islam som en religion och då har muslimerna fått vad de behöver för att fortsätta sitt uppdrag......” Februari 2014 i en kommentar på Facebook.
MEST LÄST