Stroke missades - sjukhuset anmäls

Gång på gång missades blödningar i kvinnans hjärna. Nu gör Hallands sjukhus i Varberg en lex Maria-anmälan.

ANNONS
|

En kvinna med diabetes sökte vård akut på Hallands sjukhus i Varberg i början av februari förra året på grund av nedsatt kraft i vänster sida och sluddrigt tal. Men enligt den första röntgenundersökningen som gjordes hittades ingen blödning i hjärnan.

Kvinnan fick stanna kvar på sjukhuset och efter en vecka gjordes en magnetkameraundersökning av hjärnan som visade att kvinnan hade drabbats av en hjärnblödning. Kvinnan skickas sedan hem, med blodförtunnande läkemedel.

I början av mars, en månad efter sitt första sjukhusbesök, söker kvinnan åter vård akut. Hon får träffa en AT-läkare. Först dagen efter genomfördes en hjärnröntgen, men någon blödning noterades inte. I efterhand ska det dock visa sig att kvinnan hade drabbats av en ny hjärnblödning.

ANNONS

När patienten kom till sjukhuset på nytt i december 2016 var hon medvetslös. En röntgenundersökning visade på en tredje stroke, som ledde till mycket svåra handikapp.

I en anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar chefläkare Sonny Ederberg att kvinnan möjligtvis hade kunnat undgå en tredje stroke om den tidigare blödningen hade upptäckts.

Sjukhuset har gjort en internutredning och kommit fram till att den AT-läkare som behandlade kvinnan vid hennes besök i mars "alltför tidigt lämnades att handlägga en svårt sjuk patient". Vidare konstateras att det utfärdade röntgensvaret vid samma tillfälle var otydligt.

ANNONS