Barnläkare Ola Andersson rekommenderar att inte låta barnen få hål i öronen före fyra till sex års ålder, som barnet på denna bild.
Barnläkare Ola Andersson rekommenderar att inte låta barnen få hål i öronen före fyra till sex års ålder, som barnet på denna bild.

Storm mot hål i öronen på barn

Salong Lockcenter i centrala Halmstad raderade på Facebook sin glada bild på ett spädbarn som nyss i butiken fått hål och smycke i örat.

ANNONS
|

Händelserna runt detta inträffade i slutet av veckan som gått.

– Efter att ha fått 124 negativa kommentarer tog vi bort hela inlägget, säger Nuray Cicek, ägare till Lockcenter.

Hon säger att det inte är första gången som salongen gör hål i örsnibbarna på spädbarn.

– Det här barnet var 3 månader gammalt och vi har gjort det tidigare med så små barn.

Enligt Nuray Cicek är det bättre att barnen får komma till en expert som både använder rätt utrustning och ser till att örat får ett smycke som inte kan utveckla allergi mot exempelvis nickel, än att föräldrarna gör det själva hemma.

ANNONS

Hon påpekar att i många familjer, främst med rötter i vissa länder, finns en stark tradition med hål och smycken i örat på flickor från att de är mycket små.

– Och i det här fallet var det en mamma som kom till oss med en bestämd önskan att hennes dotter skulle få en öronhålstagning.

Med tanke på relationen med ett företag som heter Blomdahl, kring utrustning, smycken och metoder –för övrigt halmstadbaserat – tänker Cicek under måndagen ta kontakt med företaget. Hon vill diskutera policyn kring små barn. Men också för att hon misstänker att bland dem som nu vädrat sitt missnöje på Facebook, finns det dem som också vänt sig dit.

Nuray Cicek överväger nu, efter den häftiga reaktionen på Facebookbilden, att införa en åldersgräns för håltagningarna.

Inläggen var starka i sina formuleringar: ”Barnmisshande – trycka igenom en nål genom örat på en bebis är inte okej!” och ”Fy fan vad dumma ni är. Där förlorade mig som kund”, är ett par av dessa.

Blomdahl, företaget bakom Lockcenters metoder för håltagning i öron, har ingen rekommendation för lägsta ålder.

Företagets marknadsföring inriktar sig däremot i stor utsträckning på barn och deras föräldrar och säljer håltagare avsedda för barn. De trycker hål i båda örsnibbarna samtidigt, i stället för att göra två gånger.

ANNONS

Vi tar inte någon moralisk ställning utan rekommenderar på våra utbildningar att butiken, salongen eller apoteket får sätta sin egen åldersgräns. Detta utifrån att det inte finns någon lagstiftning, säger Veronica Nilsson, försäljningschef på Blomdahl.

Hon förklarar att de öronsmycken som företaget levererar är av plast eller titan och är framtagna i samråd med hudläkare.

Därmed är risken obefintlig, enligt Veronica Nilsson, att barnen ska utveckla nickelallergi.

–Öronhåltagningen utförs också med sterila engångsprodukter, tillägger hon.

En häftig debatt om lämpligheten att göra hål i örsnibbarna på små barn blossade upp 2011 när man i teve och i programserien Svenska Hollywoodfruar, fick se en gråtande ettåring få hål gjort i öronen.

Från sjukvårdens sida har man inte kunnat visa att risken för infektion eller allergi följer hur gammalt barnet är, mer än en större infektionskänslighet hos nyfödda upp till ett visst antal månaders ålder.

Trots det har åtskilliga salonger åldersgräns, som ibland kan var fyra eller tolv år. Detta med tanke på att barnet själv ska vara såpass gammalt att hon eller han kan välja eller säga sin mening.

ANNONS