Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Stal smycken och kontanter för 213 000 kronor

För fyra år sedan skedde en serie inbrott rum i Halland av två gärningsmän. Nu döms den andra mannen, en 22-åring, för grov stöld, stöld och försök till grov stöld.

En aprildag 2013 blev flera villor i Halland utsatta för inbrott. Det började i Halmstad, via Slöinge, Falkenberg, Långås och avslutades till sist i Frillesås. I anslutning till de sista två inbrotten i Frillesås upptäcktes två män av ett vittne. Den ena mannen kunde gripas på plats men den andra lyckades fly från polisen. 

Mannen som greps dömdes till två års fängelse. Nu har även den flyende 22-åringen hittats och på onsdagen dömdes han till fängelse för grov stöld vid fyra tillfällen samt stöld och försök till stöld.

22-åringen kan knytas till stölden i Falkenberg då man funnit blodspår som matchar hans DNA. Han erkänner också det brottet. Däremot förnekar han till de andra inbrotten. Han menar att det var två andra personer som stod för dem. Men flera bevis binder 22-åringen till brottsplatserna. Bland annat ett par handskar och skoavtryck. 

Totalt lyckades männen stjäla kontanter och framför allt smycken till ett värde av drygt 213 000 kronor.  Tingsrätten gör bedömningen att gärningarnas samlade straffvärde motsvarar fängelse i två år. Mannen förekommer i belastningsregistret där han i februari 2017 dömdes till grov stöld och fängelse i åtta månader, ett straff han redan sitter av.

Då stölderna skedde var han 18 år, vilket gör att han får ett lindrigare straff - 13 månader. Dessutom sker en reduktion med två månader på grund av sen lagföring. Med hänsyn till den så kallade asperationsprincipen bestäms fängelsestraffets längd till sex månader. Tingsrätten motiverar det på följande sätt: "Det brott han senast dömts för har begåtts efter att han fyllt 21 år, varför det brottet skulle ha haft en påverkan på straffmätningsvärdet om tingsrätten hade dömt för all gärningarna samtidigt".

Mannen ska också betala skadestånd på totalt 122 000 kronor och han utvisas från Sverige och förbjuds att återvända före 2022.

MEST LÄST