Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Förrådsrensning. Lisa Petrelius, fritidshandläggare och Patrik Svärd, idrottskonsulent hoppas att folk skänker prylar som andra får låna gratis. Bild: Jörgen Ahlström
Förrådsrensning. Lisa Petrelius, fritidshandläggare och Patrik Svärd, idrottskonsulent hoppas att folk skänker prylar som andra får låna gratis. Bild: Jörgen Ahlström

Snart öppnar banken som lånar ut gratis

En ny bank öppnar i Halmstad till hösten. Men till skillnad mot andra banker kommer all utlåning att vara kostnadsfri.

Nyetableringen heter Fritidsbanken som i stället för pengar ägnar sig åt att låna ut fritidsprylar. Vem som helst som är bosatt i Halmstad eller i andra delar av landet kan komma inom och låna prylar för att ha lite kul.
– Man kan jämföra den med ett bibliotek, men i stället för böcker lånas prylar ut som folk får använda i max två veckor. Fritidsbanken stämmer väl överens med politikernas mål att alla ska ha möjlighet till en meningsfull fritid, säger Lisa Petrelius, fritidshandläggare på teknik- och fritidsförvaltningen. 


Fritidsbanker finns på drygt 40 orter i ett nationellt nätverk med Fritidsbanken Värmland som paraplyorganisation. Den första öppnades i Forshaga kommun utanför Karlstad 2013 med filosofin att alla ska kunna prova på en aktivitet utan att behöva köpa prylar först.


I Halmstad startas banken upp av kommunen i samarbete med Hallands Idrottsförbund som ett årslångt projekt.
– Därefter har vi förhoppningsvis hittat en modell för en fortsatt drift, säger Lisa Petrelius. 
Lokalfrågan är löst med byggnaden på Österskans där Hallandstrafiken höll till, med ingång från Kapsylparken.
– Byggnaden rivs visserligen om ett par år men förhoppningsvis har verksamheten vuxit ur lokalen då, säger Lisa Petrelius. 


Än så länge är lokalen tom. Tanken är att Halmstadborna och andra ska fylla den med grejer som de inte längre behöver till exempel skridskor, cyklar, flytvästar, fotbollsskor, bandyklubbor, musikinstrument och annat.
– För oss handlar Fritidsbanken om att få människor i rörelse samtidigt som prylar återanvänds i stället för att de slängs. Man kan låna en basketboll någon timme eller en sovsäck ett par veckor. Vi vill också ha prylar för kulturella aktiviteter som också stimulerar till en aktiv fritid, säger Patrik Svärd, idrottskonsulent på Hallands idrottsförbund.


Lanseringen av Fritidsbanken påbörjas under Tall Ships Races. I augusti erbjuds inlämningstillfällen och i september är det öppningsdags.

MEST LÄST