Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/5
ANNONS ▼

SMHI varnar: Vindstyrkor uppemot 24 m/s

Under fredagsmorgonen utfärdade SMHI en klass 1-varning längs med hela Västkusten och även för Vänern. I Halland, Västra Götaland och Bohuslän kan vindbyarna mäta upp till 24 m/s.

Varningarna är utfärdade i Halland, Västra Götaland, Bohuslän och längs med hela kusten.

– Under morgonen och förmiddagen är det rätt så lugnt, men det kommer dra igång mer runt lunchtid med hårdare vindar, säger Kristoffer Molarin, meteorolog vid väderinstitutet Foreca.

Nästan stormstyrka

Vindbyarna förväntas att under eftermiddagen nå sin pik, med de hårdaste vindarna från väst på uppemot 21 m/s. Men det kan också blåsa ännu mer under eftermiddagen.

– Man kommer känna av det rätt så bra under dagen. Tidvis kan det säkerligen komma upp i 23-24 m/s, det är inte alls omöjligt, säger Kristoffer Molarin. 

De hårda vindarna fortsätter under kvällen och först framåt natten börjar vindarna att avta. Längre österut i Västra Götaland kommer det blåsa rejält under fredagen, även om det inte kommer blåsa lika hårt som längst med kusten och inne i Göteborg. 

– Men det kommer absolut kännas av, säger Kristoffer Molarin. 

Undvika att ge sig ut till sjöss

Även om vindbyarna troligen inte kommer att uppnå stormstyrka, bör man vara försiktig ute till sjöss - och helst av allt undvika att ge sig ut med båt under fredagen.

– Det är nog inte jätteskönt att vara ute med någon båt idag eller ikväll och det kommer att vara rätt så besvärligt. Så det är bättre att vänta till imorgon, säger Kristoffer Molarin. 

Vid klass 1-varningarna varnar man för vindstyrkor på upp till 21 m/s. Grenar och träd kan knäckas av den kraftiga vinden, och vinden kan komma att innebära stora problem för höga fordon. Även längs med Kattegatt och Skagerack klass 1-varnar man för kuling. 

MEST LÄST