Mindre apotek. Mediciner som Mikael Blasiak hade hemma hos sig ett år efter Jennies bortgång. Nu har medicinerna lämnats tillbaka.
Mindre apotek. Mediciner som Mikael Blasiak hade hemma hos sig ett år efter Jennies bortgång. Nu har medicinerna lämnats tillbaka.

Smärtfrihet väger tyngre än riskerna

Synen på smärtlindring har förändrats. Tidigare fanns en rädsla för att patienter skulle bli narkomaner men nu ges morfin i rikliga doser för att smärtan ska lindras, enligt professor Carl Johan Fürst.

ANNONS
|

Apoteken anmäler allt fler fall där läkare misstänks skriva ut för mycket narkotikaklassade mediciner. I november gjorde SVT en granskning där de kom fram till att opioider, det vill säga narkotikaklassade morfinliknande läkemedel, skrivs ut till hundratusentals svenskar. För många med kroniska smärttillstånd, cancerpatienter och personer som har genomgått olika operationer fungerar läkemedlen bra men de kan vara starkt beroendeframkallande och leda till kvävning i för stora doser.

I Halland har 23 ärenden anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) gällande överförskrivning av läkemedel de senaste fem åren. Sex av fallen har lett till kritik. Fem av dem handlar om läkare och ett av dem är en tandläkare.

ANNONS

I december presenterade Socialstyrelsen en uppföljning av den palliativa vården, det vill säga vård i livets slutskede, i Sverige. Det visade sig finnas oroväckande brister och skillnaderna mellan landets kommuner, regioner och landsting är stora.

Många palliativa patienter plågas av smärta och enligt Socialstyrelsen är det viktigt att regelbundet analysera smärtläget och ge lindrande behandling. Men bara 38 procent av patienterna smärtskattas sin sista vecka i livet.

Synen på smärtlindring har förändrats. Professor Carl Johan Fürst, överläkare palliativt utvecklingscentrum vid Lunds universitet berättar att läkare tidigare var rädda för att ge morfin och andra opioider till patienter.

– Jag tror att alla inom vården tycker att smärta ska behandlas. Smärtfrihet är ett viktigt mål när det gäller cancer, långvarig kronisk smärta och i samband med olika ingrepp och procedurer. Tidigare var vi rädda för att patienter skulle bli narkomaner men nu vet vi att det inte finns något direkt sådant samband, säger han.

Cancerpatienter bör, enligt den samlade expertisen, få morfin i de doser som behövs för att lindra smärtan. Dock hjälper inte morfin mot all smärta så ibland får man använda andra läkemedel eller metoder.

– Dessa patienter blir i princip inte narkomaner även om det kan finnas ett beroende som gör att man inte bör avsluta medicinering abrupt, säger Carl Johan Fürst.

ANNONS

I USA har morfinläkemedel använts till många andra och ofta akuta smärttillstånd utan större kontroll. Detta har inneburit att många patienter blivit beroende med stora negativa konsekvenser för de som råkat ut för det.

http://www.hn.se/nyheter/halland/han-anm%C3%A4ler-v%C3%A5rden-efter-sambons-d%C3%B6d-1.4172508

ANNONS