Bild: TT/arkiv
Bild: TT/arkiv

Skrev inlägg på Facebook – åtalas för hets mot folkgrupp

"Det ser inte bra ut", medger Halmstadbon i förhör.

ANNONS
|

Det var i slutet av april i år som Halmstadbonkommenterade ett inlägg på Facebook i en offentlig grupp med knappt 180 000 medlemmar.

Ursprungsinlägget handlade om att man skulle "utvisa de ligor som stjäl och rånar äldre", varpå 58-åringen tog till tangenterna och skrev nedvärderande om romer.

Kommentaren, som uttalade sig nedsättande med syftning på etniskt ursprung,fick i och med Facebookgruppens storlek spridning och polisanmäldes av Hatbrottsgruppen på sociala medier, med hänvisning till brottsrubriceringen för hets mot folkgrupp.

"Genom att den utpekade uttryckt sig på ett hotande och/eller nedsättande sätt om en folkgrupp med anspelning på hudfärg, nationellt, etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning fått spridning och var uppsåtligen"menar gruppen att Halmstadbon bör fällas i tingsrätten.

ANNONS

"Det ser inte bra ut", medger Halmstadbon i förhör, och tycker själv att det "inte var så vackert skrivet". Han förklarar att han egentligen inte har några åsikter om utländska medborgare eller flyktingar "mer än att det blivit för mycket av dem". Han tycker heller inte att "det är så vackert med folk som sitter och tigger". "Men det är jag ju inte ensam om att tycka", fortsätter han och tilläggeratt det egentligen är upp till regeringen att bestämma.

58-åringen erkänner handlingarna, även om han inte fullt kan minnas vid dem. Under perioden inlägget skrevs var det mycket tragedi runt hans liv, varpå han inte har helt tydliga minnesbilder. Men det finns ingen annan som brukar vara inne på hans Facebook, så det måste ju varit han som skrivit det, säger han i förhör.

Om Halmstadbon döms blir påföljden högst sannolikt böter, enligt kammaråklagare Mathias Larson, specialist på hatbrott. 30 till 100 dagsböter, beroende på sammanhanget.

–Dels tittar man på, är det ett brottsligt innehåll? Uttalar det ett hot eller en missaktning mot en folkgrupp? Är det ett enskilt tillfälle, eller har man kommenterat vid flera olika? Och hur grovt är uttalandet?

För att bli fälld ska uttalandet också nå en viss spridning.

ANNONS

– Det finns inget krav på att ett specifikt antal människor ska ha läst det. Det räcker att det finns tillgängligt. Man brukar säga att fler än ett fåtal ska ha nåtts av det.

Är det skillnad om man skriver på ett offentligt forum eller på sin privata facebooksida?

– Det handlar än en gång om spridningen. Har du en privat sekretessinställning men ett flertal vänner, säg 200, då innebär det en viss spridning. Är det slutna grupper tittar man på medlemsantalet.

Var går gränsen mellan yttrandefrihet och hets mot folkgrupp?

– Yttrandefriheten är starkt skyddad. Men i de fall där de helt klart överskrider all saklighet, där det inte handlar om att diskutera politik utan i stället om nedvärderande eller kränkande uttalanden om en folkgrupp, då tycker vi ofta att det är ett brottsligt uttalande.

ANNONS