Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland.
Camilla Tellström, ordförande Vårdförbundet Halland.

Sjuksköterskebristen bakom raset

Enligt vårdförbundets ordförande Camilla Tellström är Hallands sjukhus Varbergs ras i rankningen ytterligare ett tecken på att det fattas sjuksköterskor. Sjukhuschef Martin Engström anser att vårdkvalitén är god.

ANNONS
|

I torsdagens HN skrev vi om att Hallands sjukhus Varberg halkat ner från andraplatsen av Sveriges bästa mellanstora sjukhus till att inte finnas med bland de tolv bästa.

– Det är anmärkningsvärt. Överbeläggningssituationen och arbetsmiljön har bidragit till det här. Det fattas sjuksköterskor och det finns inte att få tag i sägs det. Men det finns om arbetsgivaren kan tänka sig att betala högre löner, se över arbetstiderna och anställa fler, säger Camilla Tellström.

Sjukhuschefen för Hallands sjukhus, Martin Engström, tar den tappade topplaceringen med ro.

– Sjukvården i Halland håller hög kvalitet. Det kan vi se när vi tar ut data inom respektive specialitet. När det gäller den här undersökningen så har vi åkt upp och ner på listan. Jag vet inte hur den görs, det verkar som att den görs olika från år till år, säger han.

ANNONS

Enligt Dagens Medicins nyhetschef Charlotta Kjellberg har undersökningen gjorts på samma sätt alla år. Den senaste gången gjorde de några tekniska förändringar men det ska inte påverka resultatet.

– Tidigare har Varbergs sjukhus varit betydligt bättre än sjukhuset i Halmstad. Nu ligger de ganska nära varandra, säger hon.

En förklaring till att det kan vara stora skillnader i resultaten beror enligt Charlotta Kjellberg på att sjukhusen i mellanklassen ligger väldigt tätt. En liten förändring i resultatet kan medföra stora skutt i listan.

Uppgifterna till underlaget hämtas från Sveriges kommuner och landsting, Vården i siffror, Socialstyrelsen och nationella kvalitetsregister.

Martin Engström anser att det är viktigt att arbeta med kvalitet men fäster inte så stor vikt vid Dagens Medicins rankning.

– Vi arbetar med långsiktig uppföljning och den halländska sjukvården ligger bra till. Men vi är inte glada och nöjda för det utan arbetar hela tiden med att bli bättre.

Ett område där sjukhuset i Varberg har förbättrat sig är inom diabetesvården. I Dagens Medicins rankning syns inte den förbättringen ännu.

– Vi vet att vi tidigare inte har varit bra och har därför gjort ett medvetet arbete för att förbättra oss. Det har fallit väl ut.

ANNONS

Från Vårdförbundets sida anser de att arbetsgivaren stoppar huvudet i sanden.

– Vi måste göra något nu och har skickat mejl till alla förtroendevalda att vi vill gå ut med mejl till alla anställda och fråga hur de upplever sin arbetssituation, säger Camilla Tellström.

Fakta: Bästa sjukhusen

Bästa universitetssjukhus

1 Norrlands universitetssjukhus

2 Universitetssjukhuset i Linköping

3 Karolinska universitetssjukhuset

Bästa mellanstora sjukhus

1 Västerviks sjukhus

2 Värnamo sjukhus

3 Danderyds sjukhus

Bästa mindre sjukhus

1 Oskarshamns sjukhus

2 Lasarettet i Motala

3 Capio S:t Görans sjukhus

Se hela listan här.

ANNONS