Selma fick opereras akut efter vårdcentralens miss

När Selma Selimbasic sökte hjälp hos sin vårdcentral för ett elakartat sår skickades hon hem med vanlig antibiotika. Att såret var infekterat av multiresistenta bakterier upptäcktes aldrig, eftersom sårodlingen slarvades bort. En månad senare hade infektionen spridit sig och Selma fick opereras akut.

ANNONS
|

– Jag mår ganska bra nu. Det är i alla fall inte samma smärta som tidigare, men jag har inte kunna jobba sedan i maj och har missat en hel sommar, konstaterar Selma Selimbasic när vi träffas i hennes lägenhet på Linehed.

Ute gassar solen, men Selma är fortfarande konvalescent efter operationen i början av juni och har precis börjat kunna sitta normalt.

–De fick göra tre snitt på baksidan av låret för att komma åt allt infekterat kött, men man vågade inte sy ihop av rädsla för att det skulle finnas bakterier kvar. Såren får nu växa ihop av sig själva, berättar Selma.

ANNONS

Det hela började för tre månader sedan när hon och sambon Enis var på solsemester på Bali. En morgon upptäckte hon en liten böld på låret som sedan växte och sprack.

– Kvar blev ett ganska djupt sår som gjorde väldigt ont. Jag ringde min moster, som är sjuksköterska, men hon var osäker på hur bra vården är på Bali och tyckte att jag skulle vänta med att söka hjälp tills vi var tillbaka i Halmstad.

Samma dag som paret kom hem, den 16 maj, sökte Selma akut hos sin vårdcentral på Nyhem. Då var smärtan från såret nästan outhärdlig.

– En läkare tittade på det och tog en bakterieodling. Jag fick sedan antibiotika utskrivet och skulle komma tillbaka regelbundet för att byta förband. Det gjordes ingen annan undersökning, som blodprov eller blodtryck, berättar Selma.

Den tio dagar långa antiobiotikakuren visade sig dock inte ha någon effekt. Istället spreds infektionen och nya sår uppstod på låret.

– Varje gång jag besökte vårdcentralen för att byta förband så frågade jag efter svaret på bakterieodlingen och berättade att smärtan bara blev värre och värre. De svarade bara att provsvar kan ta lite tid och skickade hem mig igen.

ANNONS

Nästan en månad senare, den 8 juni, var Selma så dålig att hon inte kunde ta sig ur sängen. Selmas sambo ringde då vårdcentralen och krävde att få veta mer om den bakterieodling som gjorts flera veckor tidigare. En sjuksköterska berättar då att man tyvärr inte kan hitta provet och att Selma behöver komma och ta ett nytt.

Det här besöket blev dock annorlunda. En ny läkare behövde bara kasta en blick på såren innan han bedömde att Selma måste åka till kirurgens akutmottagning.

Väl där konstaterades att hon hade feber och extremt hög puls, vilket kan tyda på en svår infektion i kroppen. En bakterieodling visade att såren var infekterade med den multiresistenta bakterien MRSA, Selma opererades akut och det infekterade området skars bort.

– Jag hoppas att inga annan ska behöva utsättas för all den smärta som jag haft. Det som känns värst är att min vårdcentral inte trodde på mig när jag berättade hur ont det gjorde och att man lyckades slarva bort ett så viktigt prov som en bakterieodling, säger Selma.

Med hjälp av Region Hallands patientnämnd har hon nu anmält vårdcentralens misstag. Efter tre veckor kom ett brev från vårdcentralschefen där hon beklagar det som hänt och att Selmas sårodling "försvunnit". Hon skriver också att man nu sett över sina rutiner för hantering av odlingar så att det inte ska kunna hända igen. Det är fortfarande oklart var odlingen tagit vägen.

ANNONS

Med brevet följde också ett "yttrande" från en icke namngiven läkare på vårdcentralen. Han eller hon konstaterar där att den undersökning som gjordes vid första besöket var "adekvat". Hen skriver: "Eftersom patienten uppfattades som opåverkad fanns inte någon indikation för att ta puls, blodtryck eller blodprov. Det är inte heller rutin i en sådan situation”.

– Det är helt obegripligt att de kan skriva att jag var opåverkad. När jag kom dit hade jag inte sovit på flera nätter och hade fruktansvärt ont, säger Selma.

Efter sommarens händelser har hon bytt vårdcentral och är nöjd med det bemötande hon fått på sina nya vårdcentral och på sjukhuset.

– Jag ska nu tatre prover med tre månaders mellanrum för att kontrollera att jag är fri från MRSA. Det första provet var negativt, så det känns jätteskönt, säger hon.

Var de multiresistenta bakterierna kommit ifrån har man ännu inte lyckats spåra.

–Jag var inlagd på sjukhuset i februari för vinterkräksjuka. Det kan vara då som jag fick dem och att jag varit bärare sedan dess. Det är tur att jag är ung och frisk i övrigt. Hade jag varit äldre kunde det här ha slutat illa, säger Selma.

ANNONS

Fakta: MRSA

MRSA är klassad som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och alla fall måste rapporteras till smittskyddsläkare och till Folkhälsomyndigheten.

MRSA är stammar av gula stafylokocker som blivit resistenta mot flertalet antibiotika. En bärare av MRSA behöver inte ha några besvär, men det uppstår problem när bakterierna kommer i kontakt med exempelvis ett sår.

MRSA har tidigare framför allt spridits inom vården och har därför även kallats "sjukhussjukan". I dag är smittspridningen vanlig även i övriga samhället.

Gula stafylokocker är den vanligaste orsaken till sårinfektioner eller bölder. De kan också orsaka lunginflammation, hjärnhinneinflammation och infektion i skelett och leder. Har man drabbats av resistenta gula stafylokocker krävs särskild antibiotika för att behandla infektionen.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Region Halland

ANNONS