Så tycker politikerna om rökstoppet

Riksdagen har en målsättning att mindre än fem procent av befolkningen ska vara rökare 2025, men hur partierna vill uppnå målet råder det delade meningar om.

ANNONS
|

Socialdemokraterna ställer sig positiva till förslagen i tobaksutredningen och vill se en ny lagstiftning.

–I Sverige dör det 10 000 varje månad och 8 000 insjuknar i tobaksrelaterade sjukdomar, det är vårt absolut största folkhälsoproblem. Ska vi nå målsättningen för ett rökfritt Sverige 2025 måste vi vidta konkreta åtgärder, säger Hans Hoff (S).

Moderaterna är av en helt annan åsikt och säger nej till att lagstifta om rökförbud utomhus.

”Det är bra att caféer och restauranger erbjuder kunder rökfria miljöer. Dock tror inte vi på att en lagstiftning med förbud är rätt väg att gå. Moderaterna säger nej till rökförbud rakt av på uteservering och restauranger. Men vi inväntar remissvar gällande helheten”, skriver moderaten Jörgen Warborn i ett mejl till HN.

ANNONS

Enligt riksdagsledamoten Ola Johansson (C) ligger förslaget i linje med det Centerpartiet strävar efter och han ser gärna att fler platser blir rökfria.

–Det är bra att det blir svårare att röka och mer restriktivt om vilka som får lov att sälja tobak. Sedan måste vi rikta de förebyggande åtgärderna mot ungdomarna. De som redan är fast får förehålla sig till att det blir svårare att röka, säger han.

Även Sverigedemokraterna är för ett utökat rökförbud, men riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö tycker inte att rökförbudet ska gälla på uteserveringar.

–Vi tycker det är okej att förbjuda rökning vid till exempel sjukhusentréer, men på uteserveringar tycker jag inte att man ska ta bort självbestämmanderätten. Det ska inte vara vi politiker som säger att du inte får röka, då får vi till exempel ta bort alkoholen också, säger Sara-Lena Bjälkö (SD).

Liberalerna slits mellan rätten för astmatiker till en rökfri miljö och begränsningen av människors valmöjlighet.

–Delar av förslaget är rimliga, men personligen vill jag helst se att man har rökfria avdelningar på uteserveringar. Jag lutar mot att ge ett stort utrymme för lokala beslut, säger Bengt Eliasson (L).

I ett mejl tillHN skriver Agneta Börjesson (MP) att hon inte har läst utredningen, men hon tycker att det låter rimligt att ta ett steg framåt emot att få fler rökfria miljöer.

ANNONS

Vänsterpartiet i Halland har ingen lokal riksdagsledamot, men enligt Mikael Hallberg (V) i Falkenberg är partiet för ett utökat rökförbud. ”Det är ju egentligen bara en fråga om vanlig normal anständighet och folkvett att inte röka i exempelvis en busskur där också andra människor står och väntar”, skriver han i ett mejl till HN. Vänsterpartiet vill också att försäljning av tobaksprodukter ska ske så att kunderna aktivt måste fråga efter dem.

Det starkaste stödet för rökfria uteserveringar finns hos anhängare av Centerpartiet och Miljöpartiet medan de som röstar på Sverigedemokraterna är mest negativa, enligt rapporten från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Under hösten 2017 beräknas regeringen lämna ett förslag till riksdagen.

HN har sökt Larry Söder (KD) för en kommentar.

ANNONS