Så skyddar du katten från att falla

Tycker din kissekatt om att hänga på balkongen? Se upp! Varje år faller i snitt 165 katter och skadar sig allvarligt.

ANNONS
|

När solen tittar fram är det många som ställer balkongdörren på glänt – och öppnar möjligheter för frihetstörstande katter. Därför ska kattägare med balkong mer än fem meter över marken utrusta den med ett skyddsnät, enligt regler från Jordbruksverket.

Trots det skadas varje år ett hundratal katter allvarligt efter att ha fallit från hög höjd. Det skriver tidningen Hem och Hyra som har tagit del av statistik från försäkringsbolaget Agria. Orsaken är att många nyblivna kattägare inte känner till reglarna.

– Det kan handla om frakturer i underkäken eller i pannan. Ibland spricker gommen så att det blir ett hål. Det kan bli frakturer på benen och i vissa fall kan urinblåsan spricka, säger Henrik Hedberg, chefveterinär på Varbergs djurklinik, om de skador som kan uppstå i ett fall.

ANNONS

Många gånger drabbas katter som faller från hög höjd av en kombination av skador. Det går ofta att läka men skadorna kan kräva mycket vård - och orsaka stort lidande för djuret.

– Värst skadas faktiskt de katter som faller från tredje till femte våningen. Då faller de fortfarande i hög hastighet och spänner kroppen. Katter som faller från tionde våningen hinner slappna av och klarar sig ofta bättre, säger Henrik Hedberg.

Balkongreglarna kom till för tio år sedan efter larm om att antalet katter som skadats på grund av fall från hög höjd ökade. Den som bryter mot reglerna riskerar att få vite.

Sedan 2007 har i snitt 165 katter per år i Sverige fallit från hög höjd och skadat sig allvarligt, visar statistiken från Agria.

– Det förekommer i Varberg men är framför allt ett problem i höghusområden och storstäder, säger Henrik Hedberg.

Köp ett skyddsnät som täcker hela balkongen.

Se till att dörrar och fönster är stängda när katten är ensam hemma.

Sätt hakar på fönstren så att katten inte kan smita ut.

ANNONS