Så skulle niorna i Varberg ha röstat

Piratpartiet får lika många röster som Socialdemokraterna när Varbergseleverna i nian anger vilka de skulle rösta på.

ANNONS
|

Andra vinnare är Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Men nästan var tredje elev skulle inte rösta alls. HN:s enkät bland niorna i Varberg är dyster läsning för politikerna. Av alla nior som svarat på vilket parti de skulle rösta på om det var riksdagsval idag så säger 30 procent att de inte skulle rösta alls.

Att de inte tror på traditionellt politiskt arbete avspeglas även i svaren till frågan om hur man bäst påverkar i samhället. De flesta niorna anser att det är genom att starta en Facebookgrupp. Alternativet ”gå med i ett politiskt parti” valdes inte förrän i tredje hand, efter ”demonstrera”.

ANNONS

HN har utifrån enkätsvaren lekt med tanken på hur Varberg skulle styras om niorna bestämde, och presenterar hur mandatfördelningen skulle se ut i ”niornas kommunfullmäktige”. Frågan gällde egentligen riksdagsvalet men vi har för enkelhetens skull antagit att röstresultatet skulle se likadant ut för kommunvalet.

Beräkningen av mandaten fick då göras efter att rösterna på Piratpartiet plockats bort, eftersom de valt att inte ställa upp i Varbergs kommunval.

– Vi hade tänkt göra det egentligen, men det handlar helt enkelt om att det fanns för lite engagemang i Varberg. Vi som redan satt i styrelsen kände att det inte var någon som hade tid eller ork, säger Eleonor Lindvall som var valkretsledare för Piratpartiet inför EU-valet 2009.

Hon är inte förvånad över att så många av niorna uppger att de skulle rösta på Piratpartiet.

– Det är ganska få i nian som egentligen har ett jättestort politiskt intresse. Det har varit mycket snack kring oss och det här med nedladdning är något som berör många ungdomar. Det är en bidragande orsak till att vi har så många som stöttar oss, säger Eleonor Lindvall.

Mandatfördelningen i ”niornas kommunfullmäktige” skulle alltså se annorlunda ut om PP hade lokala fullmäktigekandidater, eftersom 15 procent av eleverna uppgav att de skulle rösta på Piratpartiet (lika många som uppg av att de skulle rösta på Socialdemokraterna).

ANNONS

Antalet mandat för de största partierna Socialdemokraterna och Moderaterna blir ungefär detsamma när niorna får bestämma som efter det senaste kommunvalet. De stora ungdomsvinnarna, utöver Piratpartiet, är istället Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Miljöpartiet skulle få 10 mandat av niorna, jämfört med dagens 2, och Sverigedemokraterna skulle öka nästan lika mycket – från 2 till 9 mandat.

SD har dock haft svårt att få ihop namn till sin kommunlista, och har bara sju kandidater i Varberg.

Vad skulle hända med de övriga mandaten om SD fick lika fina valsiffror som av niorna i höstens kommunval?

–  Att man inte kan tillsätta sina platser är ett problem, men det skulle vara ett angenämt problem, säger Erik Hellsborn som står först på SD:s lista.

Eftersom väljarna kan skriva egna namn på valsedlarna finns även möjligheten att andra/fler personer än de som står på partiets kommunlista skulle kunna komma in i kommunfullmäktige.

– Då skulle vi få ta ställning till om de personerna får föra SD:s talan eller inte, säger Erik Hellsborn.

1) Starta en Facebookgrupp

2) Demonstrera

3) Gå med i ett politiskt parti

4) Starta en namninsamling

5) Strejka

6) Gå med i en förening

7) Blogga

1) Rickard Falkvinge, PP (10 procent).

2) Fredrik Reinfeldt, M (9 procent).

2) Mona Sahlin, S (9 procent)

4) Maria Wetterstrand, MP (4 procent)

4) Jimmie Åkesson, SD (4 procent)

6) Maud olofsson, C (3 procent)

7) Lars Ohly, V (2 procent)

7) Göran Hägglund (2 procent)

9) Jan Björklund, FP (1 procent)

10) Peter Eriksson, MP (1 procent)

Fotnot: Hälften av niorna svarade ”vet inte” på frågan ”Vem skulle du vilja se som Sveriges stadminister?”

ANNONS