HN:s försäljningschef Lindie Eliasson Lotzner och redaktionschef Cecilia Frisk ser fram mot den nya sajten.
HN:s försäljningschef Lindie Eliasson Lotzner och redaktionschef Cecilia Frisk ser fram mot den nya sajten.

Så funkar nya sajten på Hallands Nyheter

Snabb, modern och med ett schysstare utseende i mobilen. I dag är det premiär för HN:s nya sajt.

ANNONS
|

– Jag tror att det blir en förbättring för många av våra läsare. På det här sättet möter vi deras behov bättre, säger chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Läsningen på Hallands Nyheters digitala sajter har ökat stadigt de senaste åren och framför allt är det läsningen i mobilen som nu växer snabbast.

Och det är också i mobilen som fler och fler tar del av nyheter, gör bankärenden, håller koll på Facebook och Instagram eller tittar på tv.

För att möta detta beteende har HN utvecklat en ny responsiv sajt, vilket betyder att sajten anpassar sig efter den enhet som du som läsare för tillfället använder. Oavsett om du följer HN:s nyheter via mobilen, läsplattan eller datorn har du samma flöde av nyheter och annonser. Den nya sajten ska också vara snabbare och mer överskådlig att följa.

ANNONS

För att den nya sajten ska funge ra bra och vara tydlig på även en mindre mobilskärm har länken till avdelningar, som tidigare funnits högst upp på mobilsidan, tagits bort. Den som letar efter nyheter från exempelvis Nöje eller Livets gång hittar nu dessa och övriga avdelningar under A-Ö, högst upp till höger på mobilskärmen. Surfar du via en dator ser du dessa som vanligt på rad högst upp på skärmen.

Layouten är så klart viktig både för läsare och annonsörer, men för en nyhetssajt är innehållet allra viktigast.

–  Det som vi satsar mest på är lokala nyheter och nyheter som engagerar både Varbergsbor och Falkenbergsbor, säger Cecilia Frisk, redaktionschef.

Statistiken för den digitala trafiken visar att läsarna engagerar sig i både stort som smått. För HN:s läsare kan det handla om svårt sjuka personer som nekas viktig vård utomlands, om direktrapportering från FFF:s matcher, ledarkrönikor och läsarinsändare om väskstatyn eller om nyöppnade fik i både Falkenberg och Varberg.

–  Vi vill gärna att du som läsare tipsar oss på HN om frågor som du möter i din vardag och ämnen som engagerar dig – både det som upprör och som du gläds över. Våra proffsiga journalister i Falkenberg och Varberg behöver dina tips, säger Cecilia Frisk.

ANNONS

Lindie Eliasson Lotzner, försäljningschef på Hallands Nyheter, jobbar tillsammans med 12 säljare i Falkenberg och Varberg. En viktig ambition med den omgjorda sajten är att kunna erbjuda fler flexibla annonsformat i en snyggare miljö.

–  Vi på säljavdelningen jobbar redan nu med kreativa lösningar och idéer där vi tillsammans med våra företagskunder hjälper dem med deras marknadsföring.

HN:s säljteam arbetar också fortsatt vidare med annonser till både papperstidningen och sajten.

–  Vi når annonsörernas kunder var de än är – dygnet runt, hela veckan. På väg till jobbet, i kön i mataffären, på stranden och så klart vid vid köksbordet tidig morgon där många av våra beslut tas, säger Lindie Eliasson Lotzner.

Så funkar nya sajten på Hallands Nyheter

Vilken är den största skillnaden för läsaren?

SVAR: Laddtiderna på vår nya sajt kommer att gå ner. Du som läsare kommer att få upp vårt innehåll snabbare. Sedan kommer vi att presentera många nya lösningar på sajten för att visa vårt innehåll på ett tydligare och mer renodlat sätt.

Vad innebär egentligen en responsiv hemsida?

SVAR: Det betyder att vi frångår separata hemsidor för dig som läser HN på en dator eller läsplatta och dig som läser HN i mobilen. Nu har vi en och samma sajt som anpassar sig efter vilken enhet som du som läsare använder för att surfa in på hn.se.

ANNONS

Det ser helt annorlunda ut än vad jag är van vid, varför måste man scrolla så mycket?

SVAR: Det är för att vi vill anpassa läsupplevelsen och sajten så att den fungerar mycket bättre i mobilen, dit fler och fler av våra läsare tar sig. Där är logiken att bygga på höjden i stället för på bredden, något som gör att många av er som framför allt läser oss via datorn kan känna att det blir mer scrollande. Men det ger oss även möjligheten att lägga artiklar i samma ämne under varandra, vilket gör att du som läsare kan få sammanhängande artiklar presenterade på ett bättre sätt.

Jag är inte van vid att en nyhetssajt har så stora bilder, varför har ni det?

SVAR: Vi vill lägga mer fokus på bilderna och ha bilderna i format där de blir tillgängliga för alla läsare, oavsett vilken enhet (mobil eller dator) du använder. Det innebär också att vi behöver tänka på hur utformningen av våra nyheter ser ut för alla de läsare som använder mobiltelefonen så att de faktiskt kan se våra bilder. Men vi är också nybörjare när det gäller att arbeta mot den responsiva sajten och på grund av det blir det ibland fel när vi beskär en bild. Försök ha tålamod med oss, vi blir bättre och bättre för varje dag!

ANNONS

E-tidningen – hur hittar man den?

SVAR: Läser du via e-tidningsappen fortsätter du bara som tidigare. Vi kommer också att placera en tydlig knapp långt upp på hemsidan om du läser via en dator, så att du som läsare på ett enkelt sätt kan hitta till e-tidningen. Dessutom har vi en funktion i topp på hemsidan som heter A-Ö, där kan du hitta alla våra kategorier.

ANNONS