Förbud utfärdat. Arbetsmiljöverket hittade säkerhetsbrister. Arbete får inte ske vid den komprimator där en anställd befaras ha omkommit.
Förbud utfärdat. Arbetsmiljöverket hittade säkerhetsbrister. Arbete får inte ske vid den komprimator där en anställd befaras ha omkommit.

Säkerhetsbrister upptäckta på sjukhuset

En anställd vid sjukhuset i Varberg försvann mystiskt i slutet av april. Arbetsmiljöverket har funnit säkerhetsbrister vid en komprimator och utfärdat ett omedelbart förbud.

ANNONS
|

Den försvunne mannen arbetar som vaktmästare på sjukhuset. Fredagen den 28 april dök han inte upp och när kollegerna började efterlysa honom hittades hans bil på parkeringen och hans privata kläder i skåpet på arbetsplatsen.

Polisen kopplades in och ganska snart uppstod misstankar om att mannen hamnat i en sopcontainer som tömts. Biologiska spår har hittats och skickats till Linköping för dna-analys. Svaret har ännu inte kommit. Kanske dyker det upp i slutet av den här veckan eller nästa.

– Jag hoppas för de anhörigas skull att vi får ett svar. Det blir jobbigt annars och tar många år innan en person dödförklaras, säger Britt Hermansson, kriminalkommissarie som arbetar vid enheten för miljö- och arbetsmiljöutredningar vid polisen i region Väst.

ANNONS

Förbud

I tisdags förra veckan genomförde Arbetsmiljöverket en inspektion på sjukhuset.

– Vi har hittat brister och utfärdat ett omedelbart förbud. Polisutredning pågår och vi kommer att titta närmare på detta, säger Inger Högstedt, Arbetsmiljöverket.

Torbjörn Svanberg, förvaltningschef för Regionservice, berättar att den upptäckta säkerhetsbristen gäller en komprimator. Det är en container där sopor pressas ihop.

– Den har nu stängts av och vi har tagit till reservrutiner för att lösa arbetsuppgifterna på ett annat sätt tills vidare, säger han.

Nu ska de vidta ett antal åtgärder för att få bukt med säkerhetsbristerna. De inväntar polisens och Arbetsmiljöverkets vidare utredningar.

Psykologhjälp

Stämningen på arbetsplatsen har ända sedan mannen försvann varit oerhört känslosam och jobbig.

– Det känns otrevligt, alla är beklämda men ledningen har skött det bra och tagit hand om personalen som jobbar med honom. Präst och psykolog har varit behjälpliga, säger Görel Stoltz, huvudskyddsombud och ordförande för Kommunal inom Region Halland.

Enligt Britt Hermansson har polisen vissa teorier kring vad som har hänt. Men fler personer ska höras och det saknas fortfarande några pusselbitar.

– I nuläget finns ingen misstanke om arbetsmiljöbrott. En arbetsgivare kan inte skydda sina arbetstagare in absurdum. Vi avvaktar och ser vad vi får fram, säger Britt Hermansson.

ANNONS
ANNONS