Rekord: 47 901 blixtar igår

Två värmerekord och rekordmånga blixtar kunde gårdagen bjuda på. Men redan nu går SMHI ut med nya klass 1-varningar för åska och regn – och riktigt varmt lär det bli även i dag.

ANNONS
|

Kände du att det var varmt i går? Då har du helt rätt. Det var nämligen den varmaste augustidagen på 22 år. I Härsnäs i Östergötland var det hela 34 grader, vilket är den varmaste noteringen i augusti i Sverige sedan 1992, då var det 36,2 grader i Målilla i Småland.

Det var även Visbys varmaste augustidag någonsin med 32,9 grader. Tidigare låg rekordet på 31,8 grader från 1992. Mätningarna startade 1895.

Linnea Rehn, meteorolog på SMHI, tror att det finns chans för fler rekord i dag.

–Absolut finns det möjlighet att det blir ännu lite varmare i dag.

ANNONS

Men det var inte bara varmt i går. Regnet och åskvädret resulterade även i ett blixtrekord, med 47901 blixturladdningar.

–Det är det största antalet urladdningar som vi uppnått sedan vi började mätningarna 2002.

Ett tiotal vattenskador och minst två bränder blev följderna av ett kraftigt åskoväder över södra Sverige i natt.

En av dessa blixtar påverkade Hallands Nyheters tryckeri vilket försenade tryckningen av dagens tidning. Enligt Västsvensk Tidningsdistribution, VTD, har inga omfattande förseningar ut till prenumeranterna registrerats.

Och SMHI varnar för mer åskväder. I dag råder en klass 1-varning för "kraftig åska och stora regnmängder" i följande sydvästliga län: Skåne, Halland, Kronoberg, Jönköping, Västra Götaland och Värmland.

ANNONS