Arkivbild.
Arkivbild. Bild: isabell Höjman/TT

Regioner satsar på isoleringsenhet

Region Halland är med och finansierar en högisoleringsenhet vid universitetssjukhuset i Malmö. Syftet är att där kunna ta emot patienter med väldigt smittsamma och allvarliga infektioner.

ANNONS
|

Södra Regionvårdsnämnden har beslutat att Skånes universitetssjukhus, SUS, ska utveckla en högisoleringsenhet. Enheten kommer finansieras av de regioner och landsting som ingår i den södra sjukvårdsregionen, det vill säga Halland, Kronoberg, Blekinge och Skåne.

Sedan tidigare finns endast en högisoleringsenhet i Sverige och behovet av ytterligare en har diskuterats vid möten mellan Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och MSB sedan ebolautbrottet 2014-2015.

I ett pressmeddelande skriver Region Halland att sjukvårdsregionerna är överens om att "frågan inte är om, utan när, en ny internationell epidemi bryter ut och att det då är viktigt att ha en beredskap för att kunna ta emot patienter med högsmittsamma allvarliga infektioner, som exempelvis ebola."

ANNONS

– Tack vare hög kompetens, ett stort engagemang från eldsjälar och genom ett brett samarbete inom SUS, Region Skåne och Södra sjukvårdsregionen tar vi nu ansvar för att upprätthålla en mycket god beredskapsnivå för misstänkt högsmittsamma eller högsmittsamma patienter i Södra sjukvårdsregionen. Det är också vad medborgarna ska kunna förvänta sig av vår högspecialiserade sjukvård, säger Maria Josephson, verksamhetschef för verksamhetsområde infektionssjukdomar på SUS, i pressmeddelandet.

Planen är att enheten ska vara klar 2019.

ANNONS