Psykisk ohälsa ökar bland barn och unga

På bara några års tid har antalet unika patienter till barn- och ungdomspsykiatrin i Halland ökat med 25 procent. Det medför en större arbetsbelastning för personalen och stigande sjukskrivningstal.

ANNONS
|

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) upplever ett hårt tryck i hela landet. I Halland har antalet unika patienter ökat stort, upp emot 25 procent de senaste tre-fem åren. Nu ligger antalet på 4 000 patienter.

– Tyngden eller svårigheten på patienterna ökar, upplever vi, säger Stefan Lémon, verksamhetschef BUP.

Vad ökningen beror på har han inget svar på.

– Det blir bara stora gissningar men det finns en större allmän medvetenhet hos föräldrar. Folk mår sämre men vad det beror på vill jag inte spekulera kring, säger han.

Goran Delic, förvaltningschef för Psykiatrin i Halland, tror att de ökande kraven i samhället kan vara en förklaring.

ANNONS

Med alla patienter som tar kontakt görs en strukturerad telefonintervju. Den fungerar som ett slags filter och beroende på hur allvarligt läget är kan patienten hänvisas till en djupare intervju och sedan vidare till en behandlare var som helst i länet.

En stor patientgrupp är barn och ungdomar med adhd. Medicinering av dem får enbart skötas inom BUP.

– Vi behåller dem tills de är 18 år. Fler kommer in till oss och fler blir kvar, säger Stefan Lémon.

För att kunna ta hand om alla patienter försöker BUP organisera sig på bästa sätt. Men den ökade arbetsbelastningen får effekter. Antalet sjukskrivningar har ökat mest inom BUP och låg på drygt åtta procent förra året.

– Sjukskrivningstalen är för höga för att man ska vara nöjd. Men det är inte lätt när behovet ökar hela tiden.

BUP samarbetar med skolan och elevhälsan. Ett arbete som ska utökas ytterligare. Enligt Goran Delic har de insett värdet av att hjälpa patienterna så tidigt som möjligt.

– Psykisk ohälsa blir annars psykisk sjukdom och kräver då betydligt större insatser, säger han.

Inom psykiatrin är bemanningen den stora utmaningen. Det är svårt att hitta sjuksköterskor och läkare. Men inom BUP har de haft det lite lättare. Till viss del skiljer det sig över länet.

ANNONS

– I Halmstad har vi haft få psykologer men fler i Kungsbacka. Då har vi löst det med att både personal och patienter får resa, säger Stefan Lémon.

ANNONS