PRO: Äldre kan vara för godtrogna

Bedrägerier är ett diskussionsämne bland äldre. PRO-ordförande misstänker att äldre måste bli mer cyniska.

ANNONS
|

Utklädda el-män, utger sig för att vara kommunanställd eller låtsas vara barnbarn. Metoderna är många för att lura äldre personer. Men den vanligaste rädslan är att någon ska agera som vårdpersonal för att komma in i bostaden.

– Det är nog den vanligaste oron, säger Kerstin Hallberg, ordförande i PRO i Varberg.

Hon har aldrig blivit utsatt för bedrägeriförsök, men berättar att ämnet berör och diskuteras bland medlemmarna. Tidigare har de haft föreläsningar från polisen, men nu är det länge sedan.

– Det har varit svårt att få dit dem, de har inte haft tid, säger Hallberg.

Hennes kollega, ordförande för PRO i Falkenberg, Britt-Marie Jonsson berättar att polisen var hos dem för ett par månader sedan och informerade. De diskuterar även de kontinuerligt utsattheten att bli lurad.

ANNONS

Vad pratar ni om?

– Att lägga på luren om det verkar konstigt, att låsa om sig och sedan framför allt inte öppna åt någon som man inte vet vem det är.

Att det finns en ovilja att låsa om sig pekar Jonsson på som ett problem. De pratar om vikten av att inte ha öppet hemma.

– Sedan har äldre alldeles för mycket pengar hemma. Många tar gärna ut hela pensionen, säger Jonsson.

Varbergs ordförande Kerstin Hallberg funderar på om äldre personer är för godtrogna.

– Vi tror inte att någon vill oss något ont.

Lösningen, enligt henne, är att helt enkelt vara lite mer observant och försiktig.

– Man måste vara lite restriktiv. Det kan vara att någon vill in och få ett glas vatten eller låna telefonen, då kan man inte släppa in dem. För de med hemtjänst handlar det om att inte släppa in personer utan legitimation.

Hur gör man för att inte låta misstänksamheten gå ut över vardagen för mycket?

– Det får inte bli så att man inte vågar gå ut. Då får vi ett slutet samhälle och det vill vi inte, det gäller bara att vara lite extra försiktig.

På en punkt är de båda ordförandena överens, nämligen att de tror att det kan finnas de som väljer att inte anmäla om man har blivit lurad.

ANNONS

– Jag kan tänka mig att många skäms, säger Britt-Marie Jonsson.

– Jag tror mycket väl det kan vara så att man inte anmäler för att man känner man själv gjort fel, säger Kerstin Hallberg som fortsätter:

– Gärningsmännen kommer jämt nya metoder. Och de är sluga. När de kommer utklädda med overaller så är det enkelt att släppa in dem.

Antal anmälda bedrägerier mot personer över 65 i Hallands län från 1 januari till 25 april.

2016: 107

2015: 97

2014: 68

2013: 50

2012: 53

Bedrägeri är att gärningspersonen vilseleder en annan person att göra, eller inte gör något. Vilseledandet måste innebära att gärningspersonen tjänar ekonomiskt på det, samt att den vilseledda lider av en ekonomisk skada. Exempelvis kortkapning av kontokort eller falska fakturor.

* Om gärningsmannen lurat sig in i en bostad och sedan stulit, kan det rubriceras som grov stöld.

Källa: Polisen

ANNONS