Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/7
ANNONS ▼

Polisen varnar för inbrott i husbilar

Nu är det många som rullar iväg på husbilssemester. Polisen varnar för inbrottstjuvar.…– Lämna inte värdesaker synliga, säger kommissarie Ingmar Nilja.

Statistik från polisregion väst visar att inbrotten i husbilar på rastplatser ökat. Utmed E6:an i Halland skedde totalt 41 inbrott 2015, den siffran ökade till 60 under 2016.

Därför har polisen under våren gjort en satsning på att ge tryggare rastplatser längs E6, från Snapparp i söder till norska gränsen i norr.

– Det har gjorts mycket jobb med det. I samarbete med Trafikverket har vi röjt på rastplatser och ordnat bättre belysning. Sedan har vi gått runt och informerat på rastplatser, säger Ingmar Nilja, kommissarie på polisområde Halland.

Ännu finns ingen statistik hur många inbrott som skett under 2017. Men det är framför allt under sommaren som tjuven slår till. Det finns några enkla råd som polisen betonar.

– Man ska inte lämna värdehandlingar, som plånböcker och datorer, som är synliga utifrån. Det triggar tjuven att begå brott, säger Ingmar Nilja.

För att få veta mer om husbilsägarnas säkerhetstänk begav sig HN till uppställningsplatsen vid Apelvikens grusplan. Susanne Eriksson från Dalarna har haft husbil sedan 2012 och råkade ut för ett inbrott i maj för två år sedan. 

Vid det tillfället hade hon parkerat på en undanskymd plats, vilket hon tror bidrog till att tjuvarna valde just hennes husbil. 

– Jag hade glömt att låsa framdörrarna och de hade varit inne och tagit tusen kronor som låg på köksbordet och ett litet larm. Jag sov mig igenom alltihop, säger hon.

Trots inbrottet känner hon sig inte orolig för att ge sig ut på vägarna med husbilen. Detsamma gäller för boråsarna Lena Göthfeldt och Janne Andersson, som varit husbilsägare i tolv år. 
Trots flera resor i både Sverige och Europa har de lyckats undvika besök av inbrottstjuvar.

– Vi ställer oss aldrig på rastplatser och ser till att vi inte står ensamma. Ju fler bilar desto bättre. Vi är även noga med att plocka undan våra saker när vi lämnar husbilen, säger Lena Göthfeldt.

Paret tycker att det känns säkrare att resa i till exempel Tyskland och Frankrike på grund av att det finns fler uppställningsplatser att välja på än vad det gör i Sverige. De medger dock att de tänker mer på säkerheten i dag än vad de gjorde förr.

– Nu kan man inte lämna något utanför dörren utan att det får fötter, säger Lena Göthfeldt.

Besökarna från Borås har även installerat ett larm som blinkar och tjuter ifall någon ovälkommen försöker bryta sig in. Även Birgitta och Jerry Stridh från Od i Herrljunga kommun har valt att satsa på ett inbrottslarm. 

– Det är så lätt att ta sig in i bilarna. I vår förra husbil använde vi oss av egna uppfinningar. Men det känns tryggare nu när vi har ett larm, säger Jerry Stridh. 

MEST LÄST