Polis åtalas för misshandel

En polis i Halland misstänkts för att ha slagit en man i en fyllecell med flera slag i ansiktet.

ANNONS
|

Händelsen ska ha ägt rum i maj förra året. En polispatrull blev kallad till en misstänkt kvinnomisshandel. Kvinnan nekade att det skett men mannen, som var påtagligt berusad, omhändertogs av poliserna.

Han kördes till polisstationen för att sättas i fyllecellen. Väl på plats ska mannen ha uppträtt aggressivt och flera gånger om hotat de närvarande poliserna.

I förhör berättar arrestvakten och två poliskollegor till den misstänkte polisen att de lagt mannen på en madrass i cellen. Men mannen vägrade att ligga kvar och for upp flera gånger om. Vid sista försöket har då den misstänkte polisen tagit ett regelrätt polisgrepp och lagt mannen på mage på madrassen.

ANNONS

I det här skedet vittnar de båda närvarande poliserna, som då stod vid ingången till cellen, att den misstänkte polisen ska ha slagit mannen med knuten näve i ansiktet, på ett av kindbenen. "Jag blev chockad, jag trodde att han skulle hålla fast mig", säger den omhändertagne mannen i förhör. Han menar också att han fått en svullnad på sitt kindben, men han har inte dokumenterat skadan.

Även en arrestvakt fanns i öppningen till cellen. Han säger i förhör: "att det kan ha utdelats någonting som inte var tillåtet" och att han hört mannen ropa: "han slog mig".

Arrestvakten berättar också att polisen senare ska ha sagt till honom: "om någon frågar så var ju du på toaletten när det hände".

Polisenförnekar brottet och menar att han uppfattar att mannen är på väg att spotta på honom. "Då tar jag min högra hand och trycker ner hans ansikte med den".

Kameraövervakning beställdes från händelsen men den kom in för sent, nästan en månad efter omhändertagandet. I Halland sparas filmerna enbart i två veckor.

Mannen åtalas nu för misshandel.

ANNONS