Par fick böta 1 500 var för obetald TV-licens

Ett par i Halland som inte betalade tv-licens är först i landet att dömas enligt tuffare regler än tidigare. De hade en trasig tv i källaren och döms nu båda två till 1 500 kronor i böter.

ANNONS
|

Radiotjänsts kontrollant såg i sina listor att deras hushåll inte hade anmält något tv-innehav. När han ringde på och mannen öppnade hörde kontrollanten direkt ljud från en tv-sändning ifrån vardagsrummet.

- Jag tyckte att jag såg bakstycket på en tv. Ljudet var högt och jag utgick ifrån att de hade en tv, förklarade kontrollanten när Halmstadparet ställdes inför rätta.

Tittade på surfplatta

Både mannen och kvinnan i paret nekar bestämt till det kontrollanten påstår. De hade en surfplatta med extra högtalare inkopplade. De tittade på en sändning ifrån deras hemland.

Tidigare rådde oklarhet om exempelvis datorer eller surfplattor skulle betraktas som tv-mottagare. Men efter ett avgörande i domstol, där ett stort antal personer som tvingats betala tv-licens utan att ha ägt en tv, slogs det fast att sådan utrustning inte ska omfattas av skyldigheten att anmäla tv-innehav.

ANNONS

TV i källarförrådet

Nu råkade Halmstadparet ändå ha en tv. Den stod i deras källarförråd. De trodde att den var trasig eftersom de inte lyckats få den att fungera ihop med den parabol som fanns monterad på balkongen till deras lägenhet.

Efter att Radiotjänst gjort en polisanmälan, baserad på kontrollantens uppfattning, kallades paret till förhör hos polisen och berättade allt – inklusive att de hade en tv som de inte använde i källaren.

Hade de bara nöjt sig med att bemöta kontrollantens påstående om en tv i vardagsrummet hade de av allt att döma gått fria.

Kunde visa bilder

Men paret gav ett sällsynt rättskaffens intryck under förhandlingen i tingsrätten, de erbjöd sig till och med gång på gång att visa upp kvitton på att tv:n var betald, samma sak för surfplattan och kunde till och med visa bilder på sin surfplatta och de externa högtalarna.

Under förhandlingen fick tingsrätten klarhet i att det är kvinnan som står för lägenhetskontrakten och att det också är hon som står som betalare av tv:n. Tidigare hade en sådan här situation gjort henne till den som brutit mot reglerna.

Anmälningsplikt för alla

Men sedan en tid tillämpar Radiotjänst en tuffare tolkning av brott mot Lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Den innebär att alla i ett hushåll har ansvar för att anmäla tv-innehav, inte bara ägaren av tv: eller den som står på kontraktet.

ANNONS

- Vi accepterar det som domstolen beslutar. Vi visste inte att man var tvungen att anmäla, förklarade mannen när paret fick sin dom: 1 500 kronor i penningböter, vardera.

ANNONS