Ny lag dröjer för katterna

Enormt lidande, stora samhällskostnader och en ny lagstiftning som aldrig verkar komma. Frustrationen över vanskötta katter är stor hos Hallands djurskyddshandläggare. Nu svarar landsbygdsministern.

ANNONS
|

Nyligen fick 29 vanskötta och förvildade katter avlivas efter ett omhändertagande hos en djurägare i Falkenbergs kommun. Bara veckor senare omhändertogs 100 utsatta katter hos ett par i Laholm. Paret hade djurförbud sedan tidigare. Exemplen på vanskötta katter är många på senare år i Halland.

Jämfört med hunden har katten låg status i juridisk mening. Med nuvarande lagstiftning har katten ett svagt skydd som skapar stora problem, menar både djurskyddshandläggare på länsstyrelsen och polis som HN varit i kontakt med.

Sedan den statliga djurskyddsutredningen blev klar 2011 har alla inblandade myndigheter hoppats på en skärpt och mer effektiv lagstiftning. Men under de fem år som gått har det varit tyst.

ANNONS

– Jag kan bara tycka att det är väldigt synd att det inte har hänt något tidigare med lagförslaget. Utan förändring i lagstiftningen kan vi inte höja kattens status och problemen kvarstår, säger Sara Olsson, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Halland.

– Det kostar oss och staten flera miljoner kronor årligen.

Sven-Erik Bucht (S) är regeringens lantbruksminister. Han menar att frågan är komplex men hoppas att en proposition till en helt ny djurskyddslag ska kunna ligga på regeringens bord under nästa år.

"Djurskyddsutredningen omfattade ett stort antal skilda förslag och mynnade ut i ett förslag till en helt ny, moderniserad lag som föreslås ersätta den nu gällande djurskyddslagen. Ett sådant arbete tar tid, därför vill vi inte nu komma ut med preciserad tidplan", skriver ministern i en kommentar till HN.

Bland förslagen från utredningen fanns bland annat krav på märkning, registrering och kastrering av alla katter som vistas utomhus. Ett uttryckligt förbud mot att överge katter nämndes också. De förslagen ställde sig länsstyrelsen bakom i ett remissvar.

På frågan varför den nya lagstiftningen hittills har dröjt i fem år hänvisar ministerns till det tidskrävande arbetet att sammanställa alla synpunkter på förslagen från myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner.

"De många, och i flera fall omfattande, synpunkterna måste övervägas och analyseras noggrant och det tar tid".

ANNONS

Under förra året tog Sven-Erik Buchts departement, Näringsdepartementet, även fram ett par egna förslag till kompletteringar och vidareutvecklingar. De är ute på remiss just nu, berättar ministern.

"De förslagen rör kontrollmyndigheternas rätt till tillträde och en sekretessbrytande regel för personal som arbetar inom hälso- och sjukvården, socialtjänsten och inom verksamhet enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade", skriver Sven- Erik Bucht.

ANNONS