Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Nu ska vi bli ännu friskare

Hallänningarna blir allt friskare. Men nu vill regeringen och Försäkringskassan få hallänningarna, och resten av landet, ännu i ännu bättre form.

Mellan 2010 och 2015 ökade sjukpenningtalet drastiskt i Halland. Sedan två år tillbaka pekar kurvan nedåt. Det innebär att Halland blir allt friskare, statistiskt sett. 

Halland tillhör de län där sjukpenningen är lägre, än i övriga landet. Endast Gotlands, Skånes, Stockholms och Östergötlands län, har lägre sjukpenningar än Halland.
Nu vill dock regeringen att vi ska bli ännu friskare än vi redan är. Regeringen har satt ett mål till 2020, där maximalt 9 nettodagars sjukpenning per registrerad försäkrad ska uppnås per år.

Halland har redan påbörjat sitt språng mot målet. I dag ligger länet på 9,4 dagar, men Halland eftersträvar nu att komma ner till 8,8 dagar på drygt två år.

På tisdagen gästade Försäkringskassans generaldirektör, Ann-Marie Begler, verksamheten i Varberg. Generaldirektören talade tillsammans med Försäkringskassans områdeschef i Halland, Anette Ryberg, om hur arbetet mot målet fungerar.

– Försäkringskassan samarbetar med Arbetsförmedlingen, vården och offentlig sektor. Vi bjuder in de till möten, där vi diskuterar och analyserar, för att minimera sjukfrånvaron på orten, säger Anette Ryberg.

I Falkenberg och Laholm har dessa möten redan klarats upp. Framöver ska de även avverkas i Varberg och Halmstad. Och dem visar sig ge effekt.

– I både Falkenberg och Laholm har vi sett positiva resultat, sedan vi mötte regionledningarna och de andra aktörerna, säger Anette Ryberg.

Möten är dock inte det enda som ska minska antalet sjukskrivningar. Allt hårdare krav kommer också att ställas på arbetsgivarna. Detta genom en lagstiftning som träder i kraft efter halvårsskiftet nästa år.

– Då kommer arbetsgivaren få ökat ansvar innan dag 90. Denne ska bland annat lägga fram en rehabiliteringsplan för den sjukskrivne, säger Ann-Marie Begler Begler.

Även om Halland visar goda resultat för sjukskrivningar är inte allt gröna siffror. För hela landet sker en ökning av lätta psykiska diagnoser, i form av stress eller utmattning. Det är också den största orsaken till sjukskrivningar i Halland och Sverige i dag.

– Skiftarbete föder stress och sjukskrivningar. Vi ser yrken inom exempelvis vården, som har mycket sjukskrivningar. På våra möten med regionledningar och andra aktörer hoppas vi kunna uppmana vård och offentlig sektor till att tänka på detta, säger Ann-Marie Begler Begler.

Fakta: Sjukpenningtal i Halland

Varberg: kvinnor: 12.1, män: 6.8, samtliga: 9.4.
Falkenberg: 13.5, 7.0, 10.2.
Kungsbacka: 11.7, 5.9, 8.8.
Halmstad: 12.1, 7.3, 9.7.
Hylte: 8.6, 5.3, 6.9.
Laholm: 13.2, 6.3, 9.7.

Fotnot: Fördelat över kommunerna under september i år.

Källa: Försäkringskassan.

MEST LÄST