Mest på skoj. De flesta niorna har kallats för bög, hora eller liknande. Men niorna i HN:s panel menar att det oftast inte ligger så mycket allvar bakom orden. Däremot tycker det att det låter illa om 	  en tjej blir kallad hora, speciellt bakom ryggen på henne.
Mest på skoj. De flesta niorna har kallats för bög, hora eller liknande. Men niorna i HN:s panel menar att det oftast inte ligger så mycket allvar bakom orden. Däremot tycker det att det låter illa om en tjej blir kallad hora, speciellt bakom ryggen på henne.

Nedsättande ord vardag för många elever

Att bli kallad för hora eller bög är vardag i skolorna. De vuxna orkar ofta inte säga till.

ANNONS
|

Men för det mesta är elevernas språkbruk inte så allvarligt menat, tycker niorna i HN:s panel.

Över hälften av Varbergs nior har kallats för bög, hora eller liknande i skolan. Och det är ännu vanligare bland killarna.

Siffrorna förvånar inte niorna Emil, Liselott, Raimonda, Billy och Ebba, som ofta hör nedsättande ord mellan eleverna. Samtidigt uppfattar alla att sakerna ofta sägs på skoj, utan att det behöver ligga ilska eller allvar bakom.

– Man tänker nog inte på vad man säger. Till exempel bög, det är bara ett ord man använder som ett dumt ord, säger Emil.

ANNONS

– Man hör ju på tonen att det inte är på allvar, säger Liselott.

Alla är överens om att det mest är killar som använder den här typen av språk till varandra. Om en tjej får höra ett nedsättande ord känns det hårdare och mer som en förolämpning, tycker Ebba.

Billy håller med.

– Killar kan typ skoja med varandra och säga en massa saker, tjejer tar nog mer illa upp, säger han.

Varför det låter såhär i skolan kan ingen riktigt svara på. Men det är samma språk på många håll inom idrotten, påpekar Billy.

– Egentligen är det inte så bra att elever går runt och snackar så till varandra. Men man är så van att höra det så man tänker inte på det, säger han.

Att bög används som ett skällsord tycker de egentligen är lite märkligt.

– Om någon skulle vara bög tror jag man skulle passa sig för att säga ordet på det sättet, säger Ebba.

Vissa vuxna reagerar när de hör elever säga nedsättande ord till varandra, men långtifrån alla. Raimonda tycker att det var vanligare att vuxna sa till eleverna när de var yngre. Nu är det som att det har blivit för mycket.

– Jag tror inte de orkar säga till hela tiden. Om en elev säger bög eller hora till någon kan lärarna säga att man inte ska säga sådana ord. Men sen säger de inte något mer, säger hon.

ANNONS

– Och de tar upp det för att man har ett ovårdat språk, inte för att någon kan ta illa upp, säger Emil.

Ebba tror inte att de vuxna kan göra så mycket åt hur eleverna pratar. Det är omöjligt att hela tiden jaga alla som använder ett fult, nedsättande eller hårt språk, menar hon.

– I så fall får man ta upp det ordentligt i klassen, och prata om varför det har gått så långt, säger hon.

Alla håller med om att det låter riktigt illa när en tjej blir kallad för hora. Det kan en tjej få höra om hon har varit med flera killar, och det sägs oftast inte direkt till tjejen utan bakom hennes rygg. Och det är ännu värre, tycker alla.

De funderar en stund på hur synen på tjejer och killar skiljer sig åt.

–  Det kan räcka med att en tjej har legat med en enda kille så blir hon kallad för hora, säger Liselott.

– Och en kille som är med många tjejer är värsta hingsten, säger Billy.

Raimonda tror att det ofta kan gå illa för en tjej som blir kallad för hora och får dåligt rykte så att självförtroendet sjunker.

– Att tjejer får den stämpeln, det tror jag ärligt inte går att göra så mycket åt. Det är svårt att få bort från samhället, säger hon.

ANNONS

En annan sak de tänkt på är att det inte bara är äldre elever som använder fula ord numera. Alla har märkt att även små skolbarn kan använda ett riktigt hårt språk, och säga ord de antagligen inte ens förstår själva.

– Det känns som de små vill bli äldre snabbare nu. De har blivit kaxigare och vill prata som de större eleverna. Egentligen skulle äldre elever inte prata så bland de yngre, så att de inte får något att ta efter, säger Emil.

ANNONS