Omdebatterad fråga. Att i vårdens regi låta missbrukare byta ut sina begagnade sprutor mot nya är omdebatterat. Region Halland har tidigare sagt nej, men har nu tänkt om i frågan. "Sprutbyte ger människor en chans att ta sig ur sitt missbruk", säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård.
Omdebatterad fråga. Att i vårdens regi låta missbrukare byta ut sina begagnade sprutor mot nya är omdebatterat. Region Halland har tidigare sagt nej, men har nu tänkt om i frågan. "Sprutbyte ger människor en chans att ta sig ur sitt missbruk", säger Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård.

Narkomaner kan få byta sprutor

Halland kan införa sprutbyte för narkomaner. Regionpolitikerna har svängt i den omdebatterade frågan. – Allt som kan hjälpa människor bort från missbruk är väl värt att pröva, säger Tommy Rydfeldt (L).

ANNONS
|

Att i vårdens regi låta missbrukare byta ut sina begagnade sprutor och nålar mot nya har länge varit en omdebatterad fråga i landet.

Region Halland har tidigare sagt blankt nej. Mats Eriksson (M), regionstyrelsens ordförande, sa 2010 till HN att sprutbyte "kan bli en signal till en slags legalisering av missbruket".

Nu är inställningen en annan. Den 1 juni ska regionstyrelsen ta ställning till förslaget "Lågtröskelverksamhet med sprutbyte för intravenösa droganvändare i Halland".

Enligt Tommy Rydfeldt (L), ordförande i driftnämnden närsjukvård, finns en stor enighet bland regionpolitikerna om att sprutbyte bör införas i länet.

- Det handlar om att minska smittspridning genom att låta missbrukarna byta ut sina sprutor, men det handlar minst lika mycket om att etablera en kontakt för att hjälpa dem att bli av med missbruket, säger han.

ANNONS

Missbrukare som injicerar droger löper stor risk att smittas av infektionssjukdomar som hiv eller hepatit C. Att minska den risken är en av grundtankarna med ett sprutbytesprogram, som numera förespråkas av tunga instanser som Folkhälsomyndigheten, WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC.

Tommy Rydfeldt framhåller att sprutbytet även är en bra väg att etablera en kontakt med missbrukare som annars hade varit svåra att nå.

- När sprutbyte infördes i Skåne hittade man en helt ny kategori missbrukare som man inte visste fanns, människor från medelklassens villaområden som inte ville visa sitt missbruk. När man kan komma till en mottagning utan att behöva beställa en tid finns möjlighet att fånga upp fler missbrukare och hjälpa dem, säger han.

Ett program för sprutbyte ska följa fastställda regler, och bör enligt Folkhälsomyndigheten även omfatta hälsorådgivning, motiverande samtal, testning och vaccinationer.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, måste godkänna ansökan, och länets kommuner har veto i frågan.

- Kommunerna måste vara med. Säger någon nej blir det inget sprutbyte just där, men jag har svårt att tro att politikerna i Hallands kommuner tycker annorlunda än regionen i frågan, säger Tommy Rydfeldt.

Hur ser du på kritiken att sprutbyte signalerar en slags legalisering av missbruket?

ANNONS

- Det finns de som tycker att sprutbyte kan uppmuntra till missbruk. Men fördelarna överväger nackdelarna. På detta sätt minskar vi smittan av hiv och hepatit, samtidigt som vi kan fånga upp många missbrukare som vill ta sig ur sitt missbruk.

Finns en risk att missbrukarna fortsätter dela sprutor ändå?

– För att få ut en ny spruta måste man lämna in sin gamla, så det borde ändå minska antalet begagnade sprutor i omlopp.

De årliga kostnaderna för sprutbytet beräknas bli 1,2 miljoner kronor. Om politikerna säger ja väntas programmet kunna komma igång 2017.

Läs också dagens ledare 27/5:Halland bör välkomna sprututbyte!

Fakta: sprutbyte

•Sprutbyte finns i dag i ibland annat Skåne, Stockholm och Kalmar, och är på gång att införas i Göteborg.

• Grundtanken är att minska risken för livshotande infektionssjukdomar, och samtidigt etablera en kontakt med narkomaner för att hjälpa dem ut ur missbruket.

•Kritiker framhåller bland annat att sprutbyte riskerar att inte minska missbruket, utan snarare uppmuntra det.

ANNONS