Demonstration. Med hjälp av sin påförare tar det bara några sekunder för Anders Erlandsson att få på kompressionsstrumpan. Av patentskäl sker det bakom en stängd dörr.Bild: Jan Bergman
Demonstration. Med hjälp av sin påförare tar det bara några sekunder för Anders Erlandsson att få på kompressionsstrumpan. Av patentskäl sker det bakom en stängd dörr.Bild: Jan Bergman

Med påföraren går det lätt att få på stödstrumporna

En idé om ett nytt hjälpmedel för att sätta på kompressionsstrumpor har givit Landerydsföretagaren Anders Erlandsson ett stipendium på 75 000 kronor.

ANNONS
|

LANDERYD. – Pengarna kommer göra det möjligt att göra klar prototypen till en färdig produkt och förhoppningsvis komma igång med serietillverkning, säger han om bidraget från Stiftelsen Promobilia, som uppmuntrar forskning för handikappade.

Idén till uppfinningen, som han kallar ett påförningsverktyg för en kompressionsstrumpa fick Anders Erlandsson efter en händelse i familjen, förra hösten.

– På vårdcentralen hade min mor Greta, som gick bort i våras, fått en utrustning för att ta på kompressionsstrumpan som sitter hårt, något en åldring inte klarar på egen hand. Men hon gjorde sig illa på stålrörslösningen, säger Anders Erlandsson.

– Hon frågade mig om det inte gick att göra den bättre.

ANNONS

Efter en inventering över vilka hjälpmedel som fanns kom han fram till att inget var tillräckligt bra. ”Då gör jag ett själv, en ännu lite enklare”, blev slutsatsen.

Anders Erlandsson tog fram en prototyp i olika material, aluminium och plast, som han nu ska arbeta vidare med, bland annat för att avgöra om det ska bli en hopfällbar variant.

Men redan vid kungens och drottningens besök under den halländska eriksgatan på familjeföretaget Eson Comfort mitt i Landeryd i våras kunde han genomföra en demonstration som annorlunda avslutning.

För att få patent krävs att produkten inte är offentligt känd. Han blev därför tvungen att gå bakom en avskärmning i ett hörn av lokalen, använda hjälpmedlet för att snabbt få på strumpan på sin fot och därefter kliva ut inför publiken.

Utan att någon fått se apparaten.

– Det tog bara fyra sekunder, berättar Anders Erlandsson som vet att många kämpar i ett par minuter för att få strumpan på foten, detta med dagens befintliga hjälpmedel som dessutom är lätt att göra sig illa på.

Inte minst drottningen var imponerad och kontakten ledde till att Anders och Kerstin Erlandsson blev inbjudna till en representationsmiddag på Stockholms slott för ett par veckor sedan.

ANNONS

– Efter maten pratade vi i 5–6 minuter med drottningen, både om påföraren för kompressionsstrumpan och en annan innovation inom vården som jag har på gång, säger Anders Erlandsson som kan skryta med att ha fått kunglig uppmuntran.

Kompressionsstrumpan används av människor som fått dåliga venklaffar i benen och behöver förbättra blodcirkulationen.

– Det är över en halv miljon användare i Sverige, säger han.

Familjeföretaget tillverkar egna produkter för sjukvården och har bland annat lanserat en bårlösning, ”trauma transfer” som tar patienten från akuten genom hela vårdkedjan och har en bäckenfixerare under utveckling. Det är tre bröder som syr, limmar och monterar delarna.

ANNONS