Mathias vill göra ­närings- livet­ mer ­engagerat

– Vi entreprenörer har en jäkla drivkraft och möjlighet att påverka i företagen vi driver. Det ger ett moraliskt ansvar att göra mer än att skapa en bra framtid för oss själva. Mathias Frenzel på SWT Paper är mannen som har kickat igång företagsnätverket Öppna Företag.

ANNONS
|

Företagande och samhällsengagemang – hänger det ihop? Mathias Frenzels svar är tveklöst ja.

För 17 år sedan startade han, tillsammans med sin bror Niclas Larsson, företaget SWT Paper i Varberg. De första tio åren gick helt åt att bygga upp företaget. Det gick bra. I dag har utvecklingsarbetet knoppats av i systerföretaget SWT Development och nu arbetar nästan 50 människor i lokalerna i Varbergs hamn, från maskinoperatörer till ingenjörer.

Men i takt med att företaget växte, växte också något annat: en känsla av tomhet inuti Mathias.

– Visst hade jag roligt. Men det kändes inte meningsfullt att bara jobba för sin egen vinst och framgång. Jag ville göra skillnad!

ANNONS

Han började engagera sig i Röda Korsets arbete på asylboendet i Himle.

– Människors lika värde har alltid varit viktigt för mig men förut var det mest vackra ord. När jag mötte människor som varit med om de mest fruktansvärda kränkningar började de orden betyda något på riktigt.

Familjen Frenzel började bjuda hem asylsökande till villan i Läjet.

– Någon som behövde lite semester från asylboendet stannade över helgen. Någon annan i ett par veckor. Ett syskonpar bodde hos oss i flera månader, berättar han.

Arbetet i Röda Korset räckte dock inte till för att stilla Mathias oro. Han såg hur attityderna i samhället hårdnade och tänkte att han måste arbeta på ett sätt som gav högre utväxling.

– Misstron, rasismen och negativismen ökar. Det innebär en stor utmaning att ta emot så många flyktingar men det finns ingen balanserad dialog kring detta. Näringslivet saknar också ett strategiskt grepp om de här frågorna.

Mathias tänkte att gör vi på rätt sätt kan invandrarna bli en tillgång. Tack vare sina olika erfarenheter och tankesätt kan de bidra till ett kreativare klimat på arbetsplatserna – och på sikt till stärkt konkurrenskraft för svenska företag. Men om vi inte pratar om utmaningarna kommer de istället att leda till stora samhällsproblem.

ANNONS

Han började där han stod – i det egna företaget. Mathias berättade om sitt flyktingengagemang och började för ett par år sedan rekrytera asylsökande till lediga tjänster.

– Det har blivit ett helt gäng med tiden. Någon har gått vidare men just nu har vi en asylsökande anställd och två som har beviljats uppehållstillstånd medan de har jobbat hos oss. Två ingenjörer – en från Etiopien och en från Syrien – är på väg in i utvecklingsbolaget.

Resultatet har blivit en arbetsplats med högre i tak, större nyfikenhet och fler oväntade idéer.

Som pionjär har Mathias ibland saknat andra företagare att utbyta tankar med och få stöttning av. Dessutom vill han sprida arbetssättet, som har inneburit så mycket positivt på det egna företaget. Och så vill han kunna mäta framgången och hitta verktyg att arbeta med framöver för att bli ännu bättre.

Allt detta gjorde att han började leta i sitt nätverk efter likasinnade – och hittade bland andra Varberg Energis vd Björn Sjöström och Bildepåns ägare Anna Andersson och Sara Pattersson. Kommunen sköt till 400000 kronor för att bygga en plattform för nätverket Öppna Företag och nu är man igång.

ANNONS

Samtidigt fortsätter det interna arbetet på SWT Paper och SWT Development för att bidra till ett bättre samhälle på många områden.

– I år ska vi sponsra Pridefestivalen. Det tycker jag att fler företag borde göra! Pride är en utomordentligt bra symbol för det här med öppenhet, säger Mathias Frenzel.

Öppna Företag är en ideell organisation för företagare i Varberg (än så länge). Den bildades i början av året. Hittills har runt 15 företag blivit medlemmar.

Syftet är att samtidigt skapa ett bättre samhällsklimat och stärka företagens konkurrenskraft i en tid av samhälleliga utmaningar.

Den 24 maj ordnar Öppna Företag en företagarträff. Till hösten väntar föreläsningar ute på företagen. Ett verktyg för att mäta hur mycket deltagarna har lyckas förbättra sig vad gäller öppenhet, tolerans och minskade kränkningar ska tas fram. Dessutom ska Öppna Företag skapa opinion för ett samhälle där olikheter värderas högre.

ANNONS