Många inblandade får tågen att rulla

Kollektivtrafiken i Halland går som tåget.

ANNONS
|

Nästan sextio turer per vardag gör det enklare än någonsin för pendlare, semesterfirare och andra resenärer att åka kollektivt med Öresundståg, som ägs av Hallandstrafiken och sex andra länstrafikbolag i södra Sverige och Danmark.

– Det är så klart glädjande att kunna konstatera att resandet med Öresundståg i Halland fortsätter att öka, säger Andreas Almquist, vd på Hallandstrafiken sedan snart ett år tillbaka.

Se hur det går till bakom kulisserna på Hallandstrafiken i bildspelet här ovanför.

Resandet med buss och tåg har ökat med 5,5 procent under 2016 jämfört med föregående år. Tågresandet på Västkustbanan har ökat med 3,5 procent och enligt Hallandstrafiken beror det bland annat på att Öresundstågen har fått fler avgångar.

ANNONS

Fler väljer även att resa med stadsbussar. På grund av attlinjenätet lades om under 2015 står Varbergför den största ökningen under 2016. I Varberg gjordeman även fler bussresor (stadsbusstrafik) än vad som gjordesi Falkenberg under förra året.

Fakta: Resandet med buss ökade från 2015 till 2016 med:

Varberg: 36 procent

Falkenberg: 10 procent

Halmstad: 5,7procent

Kungsbacka: 34 procent

Fakta Hallandstrafiken

Grundat: 1983 Ägare: Region Halland Antal anställda: Cirka 80 Verksamhet: Bedriver kollektivtrafik i Hallands län Nettoomsättning: 634 Mkr (2015)

——

Viktiga årtal

1989 Avregleringen av busstrafiken gör det möjligt för bolaget att upphandla all trafik i konkurrens 1990 Halland är bland de första länen som ­anpassar bussarna för alla typer av resenärer, bland annat genom att införa låggolvsbussar, digitala hållplatsutrop och realtidssystem 2001 Hallandstrafiken är först i landet att ­införa resegaranti 2009 Öresundståg börjar trafikera i regional regi på Västkustbanan och blir en omedelbar succé 2012 Region Halland tar över hela ägandet av ­Hallandstrafiken. Det var tidigare delat med kommunerna i Halland

Siffror

16 900 000

2015 uppgick det totala resandet med Hallandstrafikens bussar och Öresundståg till 16,9 miljoner resor i Hallands län.

ANNONS